Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

« TO ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ »





Μμμ… Μύρισε Πάσχα! Λίγο νωρίς βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Μαζί του φέρνει τσουρεκάκια, λαμπροκούλουρα, πασχαλιές ευωδιαστές και χαριτωμένες πασχαλίτσες. Φέρνει και άνοιξη…
Το Σάββατο του Λαζάρου οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχυθούμε στα χωριά να τραγουδήσουμε στις νοικοκυρές το «Λάζαρο» για να πάρoυμε χαρτζιλίκι, αυγό και τσουρέκι. Τη Μεγάλη Εβδομάδα όλοι θα πάμε στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε την Πορεία του Χριστού προς το Σταυρό. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα Τον θρηνήσουμε, τη Μεγάλη Παρασκευή θα προσκυνήσουμε τον τάφο Του. Το Μεγάλο Σάββατο θα γιορτάσουμε με λαμπάδες, μαγειρίτσα, αυγά και βεγγαλικά το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεώς Του. Μετά… Την Κυριακή του Πάσχα θα φάμε όλοι οικογενειακά και παραδοσιακά το πατροπαράδοτο κατσικάκι! Το σκέφτομαι και γλείφομαι από τώρα!
Θεοδώρα Παπάζη

3 σχόλια:

  1. Το κειμενο ειναι τελειο αλλα οι ζωγραφιες δεν ειναι και τοσο ωραιες!!Κυριακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Το θαύμα της Αναστάσεως και του Αγίου Φωτός»

    Ήρθε στη γη ως ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Θυσιάστηκε για τη λύτρωση των ανθρώπινων αμαρτιών. Αγάπησε όσους Τον αγάπησαν, λάτρεψε ακόμα περισσότερο όσους Τον μίσησαν. Και ήταν ο μόνος που το κατάφερε αυτό. Γιατί ήταν ο Υιός του Θεού, ο Θεάνθρωπος.
    Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εορτή. Οι χριστιανοί γιορτάζουμε τη λύτρωση από τις αμαρτίες μας με θαυμαστό τρόπο. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
    Το αποκορύφωμα του εορτασμού του Πάσχα είναι το θαύμα της Αναστάσεως. Ο Χριστός, μετά τη Σταύρωσή Του από τους Ρωμαίους και την αποκάλυψη ότι Αυτός ήταν ο Θεάνθρωπος, τοποθετήθηκε με ένα σεντόνι -την Ιερά Σινδόνη- σε μια σπηλιά που τη φρουρούσαν Ρωμαίοι στρατιώτες -επειδή θεώρησαν ότι υπήρχε πιθανότητα να κλαπεί το σώμα Του. Ο Χριστός, λοιπόν, μια ημέρα μετά την ταφή Του, χωρίς να το αντιληφθούν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, αναστήθηκε και βγήκε από τη σπηλιά, όπου βρισκόταν το σώμα Του. Αργότερα εμφανίστηκε ως χωρικός σε κάποιους ανθρώπους που πίστεψαν στην Ανάστασή Του και διέδωσαν το χαρμόσυνο νέο.
    Εμείς οι χριστιανοί γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού το Μεγάλο Σάββατο στις 12 τα μεσάνυχτα. Ετοιμαζόμαστε και πηγαίνουμε στην εκκλησία νωρίτερα κρατώντας στα χέρια μας λαμπάδες ή κεριά. Παρακολουθούμε με κατάνυξη και με προσήλωση τη Θεία Λειτουργία. Ο ιερέας και οι ψάλτες, ψάλλουν λίγο πριν από τις 12 το: «Ιδού σκοτία» προβάλλοντας στα μάτια των πιστών το Άγιο Φως. Οι καρδιές χτυπάνε γοργά ευγνωμονώντας τον Σωτήρα. Ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι το Άγιον Φως πάνω στο φυτίλι κάθε λαμπάδας δίνει ελπίδα σε κάθε ψυχή• το Άγιον Φως που φτάνει πάνω στις λαμπάδες μετά από ένα μεγάλο αλλά σύντομο ταξίδι.
    Τριάντα τρία κεριά στο σύνολο, όσα ήταν τα χρόνια του Χριστού, τοποθετούνται από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ιερό Ναό της Γέννησης του Σωτήρος. Τα κεριά αυτά λίγο αργότερα θα μεταφέρουν το Άγιον Φως που συμβολίζει τον ίδιο Τον Χριστό που ήταν το Φως όλου του κόσμου. Τα κεριά ανάβουν με ανεξήγητο τρόπο, αφού πολλοί, ειδικοί επιστήμονες και μη, προσπάθησαν να μάθουν αν ένα φαινόμενο μέσα στο Ναό ανάβει τα κεριά ή αν κάποιος πηγαίνει κρυφά στο μέρος όπου βρίσκονται και τα ανάβει. Οι χριστιανοί πιστεύουν, πάντως, στο θαύμα. Ακόμα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν βάλουμε παραπάνω από τριάντα τρία κεριά στις δεσμίδες αυτές δεν θα λάβουν το Άγιον Φως.
    Παρόλα αυτά το Πάσχα είναι για όλους τους χριστιανούς περίοδος κατάνυξης, ευλογίας και αγάπης. Όλοι ευχόμαστε το Άγιον Φως να φωτίζει τις καρδιές μας.
    Θεοδώρα Παπάζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Πάσχα με τα μυρωδάτα φαγητά, αλλά και τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη λαμπρή Ανάσταση είναι μια πολύ όμορφη περίοδος για όλους τους χριστιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή