Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Eδώ ήταν οι πραγματικοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας


Οι περίφημοι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας ήταν το μοναδικό από τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου του οποίου η πραγματική τοποθεσία παρέμενε άγνωστη για ολόκληρους αιώνες. Μια καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης όμως ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατάφερε να εντοπίσει την τοποθεσία του αρχιτεκτονικού αυτού θαύματος.
Μέσα από τη διασταύρωση πληροφοριών από πολλά κείμενα της αρχαιότητας, η Dr Stephanie Dalley εντόπισε τους Κρεμαστούς Κήπους βόρεια της πόλης Χιλάχ του σημερινού Ιράκ, ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του κόσμου στην εποχή μας.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι οι περίφημοι Κήποι ήταν μάλλον πιο κοντά στην αρχαία Νινευή παρά στην αρχαία Βαβυλώνα. Αυτό σημαίνει πως τους Κήπους δεν έχτισαν οι Βαβυλώνιοι (όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα) αλλά οι γείτονες τους, οι Ασσύριοι υπό την ηγεμονία του Σεναχερίμπ περίπου 2.700 χρόνια πριν.
Καθ' ότι όμως η Χιλάχ και η κοντινή της πόλη Μοσούλη, σπαράσσονται από εμφύλιες συρράξεις, 10 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η Dalley και η ομάδα της δεν κατάφεραν να βρεθούν στο ακριβές σημείο για ανασκαφές. Ένα τοπικό συνεργείο τηλεόρασης τράβηξε ορισμένα πλάνα για εκείνη, τα οποία μελέτησε μαζί με την ομάδα της και εντόπισε σωρούς χώματος και ερειπίων που θα μπορούσε να είναι ότι απέμεινε από τους Κήπους.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας είναι ένας μύθος καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξαν. Μια πρότερη θεωρία έλεγε ότι ο βασιλιάς της βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ , περίπου το 600 π.Χ. έχτισε τους καταπράσινους αυτούς Κήπους στην έρημο για χάρη της λατρεμένης του συζύγου η οποία νοσταλγούσε τα πράσινα βουνά της πατρίδας της. Ωστόσο, σε κανένα από τα γραπτά του Ναβουχοδονόσορα που έχουν διασωθεί δεν γίνεται ούτε μια μνεία για το περίφημο αυτό έργο.
Όπως ισχυρίζεται όμως η Dr Stephanie Dalley, αυτό συνέβη γιατί οι αρχαιολόγοι έψαχναν "τη λάθος περίοδο και το λάθος άνθρωπο" όσον αφορά στην ανέγερση των Κήπων.
Η Dr Dalley είχε κάνει την πρώτη δημοσίευση των ευρημάτων της τον περασμένο Μάιο, όμως αυτή τη βδομάδα έγινε η επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης.