Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή σχολική χρονιά

«Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ να πηγαίνω στο σχολειό να μαθαίνω γράμματα…».

Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή μας που δεν αλλάζουν ποτέ. Έτσι κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτέμβρη, ξεκινούν τα σχολεία. Φέτος το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11 Σεπτέμβρη για τις σχολικές βαθμίδες από το νηπιαγωγείο ως την Γ’ Λυκείου.

Στην πιο «λεπτή» θέση βρίσκονται τα παντός είδους πρωτάκια και οι γονείς τους. 

Τα πρωτάκια στο δημοτικό καλό θα είναι να έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά από τους γονείς τους, χωρίς βέβαια υπερβολές, για το καινούργιο περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν. Οι γονείς δε χρειάζεται να πιέσουν τα παιδιά από την αρχή, για πράγματα που θα έρθουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν όμως μερικές βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Η παρακολούθηση των επιδόσεων και της κοινωνικής συμπεριφοράς είναι δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που οι γονείς οφείλουν να παρακολουθούν. Η καλή συνεργασία με την δασκάλα / δάσκαλο και τη διευθύντρια του σχολείου είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται να γινόμαστε φορτικοί στους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε και αδιάφοροι. 

Παράλληλα, στο σπίτι χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για να μπορέσει το παιδί να δουλεύει τα μαθήματά του χωρίς να σταματήσει το παιχνίδι που είναι απαραίτητο γι’ αυτές τις ηλικίες. Η ενθάρρυνση στη δυσκολία που θα συναντήσει στα μαθήματά του είναι η καλύτερη μέθοδος. Τα παιδιά μας δε γίνονται ποτέ καλύτεροι μαθητές ούτε με την πίεση ούτε με το υπερβολικό κανάκεμα. Μη βιαστούμε να τα χαρακτηρίσουμε τεμπέληδες αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες τον πρώτο καιρό.