Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

H καρτ ποστάλ της ηλιακής καταιγίδας

Ισπανός φωτογράφος τράβηξε ένα καταπληκτικό «πορτρέτο» του πρόσφατου φαινομένου

Ο ισπανός φωτογράφος Χουάν Μανιουέλ Πέρεθ Ραγιέγκο ήταν ένας από τους εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που μαθαίνοντας ότι ο Ηλιος βρισκόταν το πρώτο 15νθημερο του Μαρτίου σε έντονη δραστηριότητα προσπάθησαν να αποτυπώσουν το φαινόμενο.

Ο Ραγιέγκο έστησε την κάμερα του σε ένα σημείο λίγο έξω από την πόλη Μέριδα όπου οι συνθήκες, η ορατότητα και η θέση του Ηλιου, ήταν ιδανικές για τέτοιες λήψεις.

Μια απο τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Ραγιέγκο είναι υπέροχη και μοιάζει με εικόνα που προορίζεται για καρτ ποστάλ. Ωστόσο πέρα από την ομορφιά της εικόνας, αν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά τον Ηλιο θα δει καθαρά την περιοχή 1429 στην οποία εκδηλώθηκε στις αρχές Μαρτίου μια από τις πιο ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις των τελευταίων ετών.

Η έκλαμψη προκάλεσε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων η οποία, αν και πλησίασε τη Γη, δεν προκάλεσε τελικά σοβαρά προβλήματα. Οι σκούρες κηλίδες στο πάνω δεξιά μέρος του μητρικού μας άστρου είναι η περιοχή όπου εξελισσόταν το φαινόμενο.

Από την άλλη πλευρά η NASA έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του φαινομένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου