Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Αστερόσκονη


Μετά από πιεστική απαίτηση του αναγνωστικού μας κοινού η εφημεριδούλα μας ξανακυκλοφορεί, με το 5ο τεύχος,τώρα και σε Blog. Ελπίζουμε να σας αρέσει.
Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή ξεκούραση τις γιορτές.
Μάλλον είναι το τελευταίο μας τεύχος και με αυτό θα σας αποχαιρετήσουμε αφού και εμείς σε 2 περίπου μήνες θα αφήσουμε το δημοτικό σχολείο που μας φιλοξένησε για 6 χρόνια και θα ανοίξουμε τα φτερά μας για το Γυμνάσιο.
Καλή ανάγνωση
Συντακτική ομάδα
Αποστολάκος Τρύφων
Ιωαννίδου Μαρία
Καρράς Χρήστος
Νατσιούλας Αστέρης
Προβοπούλου Ιωάννα
Σκάνερ
Κατή Κατερίνα
Ψάρρας Γιάννης

« TO ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ »

Μμμ… Μύρισε Πάσχα! Λίγο νωρίς βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Μαζί του φέρνει τσουρεκάκια, λαμπροκούλουρα, πασχαλιές ευωδιαστές και χαριτωμένες πασχαλίτσες. Φέρνει και άνοιξη…
Το Σάββατο του Λαζάρου οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχυθούμε στα χωριά να τραγουδήσουμε στις νοικοκυρές το «Λάζαρο» για να πάρoυμε χαρτζιλίκι, αυγό και τσουρέκι. Τη Μεγάλη Εβδομάδα όλοι θα πάμε στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε την Πορεία του Χριστού προς το Σταυρό. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα Τον θρηνήσουμε, τη Μεγάλη Παρασκευή θα προσκυνήσουμε τον τάφο Του. Το Μεγάλο Σάββατο θα γιορτάσουμε με λαμπάδες, μαγειρίτσα, αυγά και βεγγαλικά το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεώς Του. Μετά… Την Κυριακή του Πάσχα θα φάμε όλοι οικογενειακά και παραδοσιακά το πατροπαράδοτο κατσικάκι! Το σκέφτομαι και γλείφομαι από τώρα!
Θεοδώρα Παπάζη

Το νερό πηγή ζωής


Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και οι Μεσογειακές χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές που υποφέρουν περισσότερο από αυτήν.
Η εξοικονόμηση νερού έχει αναγνωριστεί ως κεντρική προτεραιότητα διεθνώς. Όμως, η έλλειψη ενημέρωσης για τη σημασία του νερού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση. Προγράμματα εκπαίδευσης για τη διαχείριση των υδατικών πόρων έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική έλλειψη παρόμοιας εμπειρίας και κατάλληλου υλικού στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
22/3 είναι η παγκόσμια μέρα νερού κάντε κάτι κι εσείς
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη
Κλείστε τις βρύσες μην σπαταλάτε άλλο το νερό χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
ΣΤ2 τάξη 8ου Δ.Σ.
https://sites.google.com/site/toneropegezoes/

Έθιμα του ΠάσχαΠλησιάζουμε σε λίγες εβδομάδες στο Πάσχα . Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικά έθιμα τα οποία , μπορούν κάποια να μας φάνουν περίεργα και άλλα να μας κινήσουν το ενδιαφέρον .Ας δούμε μερικά ….
Στην Πάρο η περιφορά της Μαρπήσσας ,παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά την διάρκειά της ,γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις .Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού , όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού , αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο από τα Ιεροσόλυμα , την προσευχής στο Όρος των Ελαίων , το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση . Τα Μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου , το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των αμέτρητων πυροτεχνημάτων .
Στο Μορφόβουνι το Πάσχα γιορτάζετε με παραδοσιακό τρόπο .Το βράδυ της Ανάστασης , οι νέοι καίνε τον ‘’αφανό ‘’ . Την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία του χωριού χορεύεται ο ‘’διπλός χορός ‘’ ή ο ‘’ χορός της αγάπης ‘’ όπως λέγεται .Τη δεύτερη μέρα , αναβιώνει το θρησκευτικό έθιμο ‘’Τα Σίγνα ‘’
Στη Ρεντίνα κάθε Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει το τοπικό έθιμο τα Μπαϊράκια . Κατά την αναβίωση του εθίμου , οι κάτοικοι βγάζουν σε λιτανεία τα λάβαρα και οι πιστοί πλειοδοτούν σε χρήματα για να έχουν τιμή να τα κρατήσουν .Την Κυριακή των Βαΐων τα κορίτσια στη Σωσάνδρα καλοντυμένα κρατούν καλάθια και γυρνούν στα σπίτια. Επειδή η εκκλησία τη μέρα αυτή επιτρέπει το ψάρι τραγουδούν τα παρακάτω κάλαντα …
‘’Βάγια .βάγια των βαγιών
Τρώνε ψάρι και καλιό
Και την άλλη Κυριακή
Τρώνε το ψημένο αρνί

Πληροφορίες = Κατερίνα Κατή
Σύνταξη Πληροφοριών = Κυριακή Τζιώρα

Κάπνισμα και υγεία

Οπτικές ίνες


Οι οπτικές ίνες κατέρριψαν κάποια βασικά αξιώματα του φωτισμού, όπως η εκπομπή θερμότητας. Παράλληλα, επέτρεψαν τη δημιουργία εντυπωσιακών εφέ φωτισμού, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα τόσο για τη βιτρίνα και την πρόσοψη όσο και για το εσωτερικό των καταστημάτων.
Οι οπτικές ίνες είναι μακριές, λεπτές ίνες από γυαλί (ή συνθετικό υλικό), με διάμετρο ανθρώπινης τρίχας! Δέσμες τέτοιων ινών χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Ίσως έχετε ακούσει για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, τους Η/Υ κ.λπ. Κάποιες ιδιότητες, πάντως, τις έφεραν στο προσκήνιο και στον τομέα του φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Παραδείγματα όπου χρειάζεται η χρήση οπτικών ινών είναι «εκεί όπου απαιτείται φωτισμός ο οποίος δε θα βλάπτει ευαίσθητα και πολύτιμα εκθέματα (μουσεία, γκαλερί, βιτρίνες καταστημάτων), σε χώρους με υψηλές οροφές (εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, προσόψεις καταστημάτων, πισίνες κ.λπ.), Γενικά, οι οπτικές ίνες προτιμώνται εκεί που χρειάζονται λύσεις λειτουργικού ή διακοσμητικού φωτισμού».
Το βασικό χαρακτηριστικό των οπτικών ινών είναι η ταυτόχρονη μεταφορά του φωτός από μία μόνο φωτεινή πηγή σε πολλά σημεία. Θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά με μία σημαντική διαφορά: δεν μεταφέρουν ρεύμα και ούτε βέβαια θερμότητα. Οι οπτικές ίνες είναι μια επανάσταση στην τεχνολογία και είναι εδώ για να κάνουν καλύτερη και ευκολότερη την ζωή μας
Χαριζάνη Έφη

<< O FLYER ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ>>

Τζα! Τι μου κάνετε? Εγώ είμαι περίφημα! Σκεφτόμουν όλη τη διάρκεια της αναμονής του 5ου τεύχους της Αστερόσκονης αν θα πρέπει να ξαναγράψω στην εφημερίδα… Μια, βαριόμουν την άλλη σκεφτόμουν ότι έχω μπόλικες ιδεούλες να εκφράσω, αλλά τελικά ξαναχτυπώ απ’ ότι βλέπετε. Έχω και κέφια… Γιούπι!!!
Για να δούμε έχω κανένα νεάκι? Την αφίσα- κόμικ με τις φατσούλες μας σε επαγγέλματα την παρατηρήσατε? Πλακίτσα δεν είχε? Χι, χι ☺!!! Θυμάστε που τα καλά τα αγοράκια «απέργησαν» κιόλας? Κανονικά μετά την επίσκεψη στο γραφείο του κου. Διευθυντή και το μάθημα που τους έγινε με βάση τη σημασία της απεργίας θα έπρεπε να γράψουν έκθεση πάνω στο θέμα. Αφήστε, που απειλούσαν να κλειδώσουν στην τάξη τα κορίτσια εάν δεν απεργούσαν κι αυτά. Τι άλλο θα ακούσουμε? Πώς σας φάνηκαν τα ποντιακά, το ζεϊμπέκικο και το χασάπικο? Εγώ γελώ με τη ψυχή μου κάθε φορά που τα χορεύουμε. Άντε να δούμε πως θα καταφέρουμε να συγχρονιστούμε με άλλες 3 τάξεις! Α, και κάτι ακόμα. Ξεσκονίστε και λίγο το Λάζαρο. Τον έχει φάει η σκόνη.
Ώρα να πέσουν τίτλοι τέλους. Άμα προλάβουμε – πρώτα ο Θεός- και κάνουμε και άλλο τεύχος ( σκούρα τα βλέπω) θα επανέλθω. Για καλό και για κακό σας αφιερώνω τα τραγούδια ♫¨ «το τραγούδι της ερήμου»,το «φίλοι για πάντα» και το «Σαν ταινία παλιά»!!!!
Πέρασα υπέροχες στιγμές μαζί σας… Τα λέμε…
Flyer
( ή αλλιώς Θεοδώρα Παπάζη)

Υ.Γ. Α, και καλό Πάσχα!!! Τσουγκρίστε και κανένα αυγό πασχαλινό για εμένα!!!

Αθλητικά!!! Kαλή τύχη στην Εθνική!!!


Όπως και πριν 14 χρόνια, δηλαδή την τελευταία φορά που πήγε η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του 1996,έτσι και τώρα έχει αντιπάλους την Νιγηρία και την Αργεντινή. Μόνο που αυτή την φορά την θέση της Βουλγαρίας πήρε η Ν.Κορέα Έτσι η Ελλάδα κλήθηκε αντιμέτωποι με τον Μέσι της Αργεντινής, τον Οντεμβίγκι της Νιγηρίας και τον Γι Σουνγκ Παρκ της Ν.Κορέας. Ας ευχηθούμε καλή τύχη στην Εθνική!


ΟΙ 32 ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ
Αγγλία Γερμανία Ιταλία Ονδούρα
Ακτή Ελεφαντοστού Γκάνα Καμερούν Ουρουγουάη
Αλγερία Δανία Μεξικό Παραγουάη
Αργεντινή Ελβετία Ν.Αφρική Πορτογαλία
Αυστραλία Ελλάδα Ν.Ζηλανδία Σερβία
Β.Κορέα Η.Π.Α. Νιγηρία Σλοβακία
Βραζιλία Ιαπωνία Ν.Κορέα Σλοβενία
Γαλλία Ισπανία Ολλανδία Χιλή


Γιάννης Ψάρρας
Κώστας Κοκαρόπουλος

Εδώ γελάμε ή αλλιώς ανέκδοταΤο αυγό
Δάσκαλος: Αντρέα, πες μας τι είναι το αυγό.
Αντρέας: Όνομα ουσιαστικό κύριε.
Δάσκαλος:Και ποιανού γένους;
Αντρέας:Αυτό κύριε, δεν το ξέρει κανείς. Μπορεί να γίνει και κόκορας, μπορεί και κότα!
Το βιβλίο των μαθηματικών
-Γιατί το βιβλίο των μαθηματικών είναι λυπημένο;

-Γιατί έχει πολλά προβλήματα...
Ο έξυπνος μπαμπάς
Ένας πατέρας πηγαίνει στο σχολείο για να ρωτήσει για την επίδοση του γιού του.
Όλοι οι καθηγητές του λένε τα χειρότερα λόγια για το παιδί του κι έτσι απογοητευμένος καθώς ήταν πήγε σπίτι και περίμενε το παιδί. Μόλις γύρισε o γιός στο σπίτι, άρχισε να το ρωτάει:
- "Ποιά είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;"
- "Η Τρίπολη, μπαμπά!" λέει ο γιός.
- "Πόσο κάνει δύο και τρία;"
- "23, μπαμπά", απαντά ο γιός.
Έτσι ο πατέρας νευριασμένος του λέει:
- Αφού τα ξέρεις, γιατί δεν τους τα λες στο σχολείο;"
Τοτός και Δάσκαλος
Μπορείς να μου πεις Τοτέ τι σημαντικό έγινε το 1789;
- Γεννήθηκε ο μέγας Ναπολέων, κύριε.
- Πολύ σωστά. Και το 1792;
- Εεεε. Χμ. Ο μέγας Ναπολέων έγινε 3 χρονών.
Συνεννοήθηκαν
Ο Τοτός γυρνάει από το σχολείο και λέει στην μαμά του:
-Μαμά, πάω να παίξω στον κήπο.
-Με το καινούριο σου παντελονάκι;
-Όχι, με τους φίλους μου!
ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ
Μεταξύ πατέρα και γιου:
Πατέρας: Λοιπόν παιδί μου, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και να μην δίνουμε σημασία στους άλλους.
Παιδί: Κι εγώ λοιπόν πατέρα, έκανα το καθήκον μου και δε δίνω σημασία στο μηδέν που μου έβαλε ο κύριος της φυσικής.
ΚΕΙΜΕΝΑ
- Ποια κείμενα , Στέλιο, λέμε πεζά;
- Αυτά που γράφουμε , κύριε , όταν περπατάμε.
Ιωάννα Προβοπούλου