Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η ιστορία της Πρωταπριλιάς

Σήμερα το έθιμο θέλει... μπόλικα ψέματα! Η Πρωταπριλιά είναι η μόνη μέρα του χρόνου που τα ψέματα είναι κοινωνικώς αποδεκτά. Ποια είναι η ιστορία του πρωταπριλιάτικου ψέματος όμως;


Η πρώτη εκδοχή θέλει το πρωταπριλιάτικο ψέμα να έχει τις ρίζες του στους Κέλτες. Η πρώτη μέρα του Απρίλη είθισται να είναι η μέρα που ξεκινούσαν το ψάρεμα, αν και ο μήνας δεν ήταν ο κατάλληλος. Έτσι, πολλές φορές γυρνούσαν με άδεια δίχτυα και το «πρωτόκολλο» ήθελε τους ψαράδες να ψεύδονται στον υπόλοιπο κόσμο για τα ψάρια που έπιασαν!

Ωστόσο, οι ρίζες του πρωταπριλιάτικου ψέματος θέλει το έθιμο να έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρώτη μέρα του Απρίλη την... Πρωτοχρονιά! Όταν μεταφέρθηκε η Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου, επί Καρόλου του 9ου, πολλοί δυσκολεύτηκαν να αλλάξουν συνήθεια, κάτι που έκανε τους υπόλοιπους να στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δωράκια, ώστε να τους περιγελάσουν. Τελικά, έγινε έθιμο!

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα"

Πάντως, η πρώτη «επίσημη» αναφορά στην Πρωταπριλιά κάνει την εμφάνισή του σε βρετανικό μυθιστόρημα του 14ου αιώνα. Όπως και να έχει όμως, σήμερα πείτε όσα περισσότερα ψέματα μπορείτε! Δε θα σας παρεξηγήσει κανείς...

1 σχόλιο:

  1. Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
    Μαρία Μυρ. ΣΤ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή