Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Το παπάκι (@) και ιστορία του!

Με τη λέξη “παπάκι” αναφερόμαστε στο σύμβολο @ που συνοδεύει κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποιά η ιστορία του @ και πώς το αποκαλούν σε άλλες χώρες;


Το 1972, ο Raymond Samuel Tomlinson, προγραμματιστής στο επάγγελμα, έστειλε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, γνωστό σήμερα ως email χρησιμοποιώντας το σύμβολο @, για να δείξει τη θέση του παραλήπτη. Μέχρι τότε τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορούσαν να σταλούν σε χρήστες που χρησιμοποιούσαν τον ίδιο υπολογιστή. Ο Tomlinson, που χρησιμοποίησε μια πρότυπη συσκευή τηλετύπου, κατάλαβε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα σύμβολο που θα διέφερε από το όνομα ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση. Εντούτοις, πριν το σύμβολο αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα στα πληκτρολόγια γραφομηχανών στο 1880 και αργότερα στα πληκτρολόγια QWERTY της δεκαετίας του ‘40, το @ είχα μια μεγάλη ιστορία της χρήσης του σε όλο τον κόσμο.
Οι γλωσσολόγοι διχάζονται ως προς το πότε εμφανίστηκε αρχικά το σύμβολο. Πολλές θεωρίες έχουν ακουστεί σχετικά με την προέλευση του.

* 6ος ή 7ος αιώνας. Μοναχοί το χρησιμοποιούσαν για να γράφουν γρηγορότερα τη λέξη ad (at στα λατινικά)

* Χρησιμοποιήθηκε από εμπόρους για να προσδιορίσουν την έννοια του “το κάθε ένα” δηλαδή η έκφραση 10 μήλα @ 1€ υποδηλώνει συνολικό κόστος 10€, ενώ η έκφραση 10 μήλα at 1€ υποδηλώνει συνολικό κόστος 1€.

* Προέρχεται από το ελληνικό ανά

* Τελευταία ένας καθηγητής Ιστορία στην Ιταλία, ανακάλυψε έγγραφα του 14ου αιώνα που εμφάνιζε το @ σα μονάδα μέτρησης.

Στα Αγγλικά το @ είναι η συντομογραφία του “at”, αλλά σε άλλες χώρες, έχει εντελώς διαφορετικό όνομα.


Δείτε μερικά από τα ονόματα του @ σε άλλες χώρες…


Αφρική Ουρά πιθήκου
Βοσνία, Σερβία, Κροατία Αναφέρονται σ’αυτό ως Crazy I
Χονγκ Κονγκ Έχει την ίδια έννοια όπως και στα αγγλικά
Ισπανία, Καταλονία, Πορτογαλία Το ονομάζουν arrova, μία μονάδα μέτρησης βάρους
Δανία Σύμβολο άλφα, ή προβοσκίδα ή ουρά γουρουνιού
Κάτω χώρες Ουρά πιθήκου
Γαλλία Σαλιγκάρι
Γερμανία Ουρά πιθήκου
Ελλάδα Παπάκι
Ουγγαρία Σκουλήκι
Ιταλία Σαλιγκάρι
Ιαπωνία Σύμβολο α
Κινέζικα Ποντίκι
Νορβηγία Ουρά γουρουνιού
Πολωνία Μαϊμού
Ρουμανία Την ίδια έννοια όπως και στα Αγγλικά “at”
Ρωσία Σκυλάκι
Σουηδία Προβοσκίδα
Τουρκία Αυτί
Του Ανδρέα Σοφαντζή

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Ο Τοτός δεν τα πάει καλά με τα μαθηματικά και η δασκάλα του δίνει ένα παράδειγμα:
- Τοτό, έστω ότι βάζεις το χέρι στην δεξιά σου τσέπη και βρίσκεις 50 ευρώ. Αν μετά βάλεις το χέρι στην αριστερή τσέπη και βρεις ακόμη 50 ευρώ, τι θα έχεις;
- Το παντελόνι κάποιου άλλου, κυρία!

Η δασκάλα ρωτάει τον Τοτό..
- 1+1 =2, και 2+2 =4. Πόσο κάνει 4+4;
- Δεν είναι δίκαιο κυρία! Εσείς απαντάτε στις πιο εύκολες ερωτήσεις κι εμένα μου αφήνετε τις πιο δύσκολες!
Αλεξάνδρα Ε1

Η μεγαλύτερη μπουγάτσα του κόσμου

Έγινε πραγματικότητα!! Η μεγαλύτερη μπουγάτσα του κόσμου είναι Σερραϊκή!!
Το επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με ντόπιους παρασκευαστές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν την μπουγάτσα γίγας, η οποία κέρδισε τον τίτλο της μεγαλύτερης μπουγάτσας του κόσμου που έχει διάσταση 20 μέτρα μήκος, 60 εκατοστά πλάτος, και ζυγίζει 182 κιλά.
Για την παρασκευή της συνεργάστηκαν σαράντα Σερραίοι παρασκευαστές, όπου χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για την προετοιμασία και 40 λεπτά για το ψήσιμό της, σε ειδικά κατασκευασμένο φούρνο μήκους 20 μέτρων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ κ. Άρης Δρογαλάς δήλωσε: <Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα ενός δύσκολου εγχειρήματος που αναλάβαμε το περασμένο καλοκαίρι και με τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά, το φέραμε σε αίσιο πέρας. Η Σερραϊκή Μπουγάτσα είναι ένα από τα τοπικά προϊόντα που το Επιμελητήριο προωθεί και στηρίζει στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά. Έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα. Συνεχίζουμε ακούραστα.>
Αν και η προσπάθεια είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2008 η επίσημη απονομή έγινε 01/12/2008 στις Σέρρες από εκπρόσωπο της Guinness Worlds Records Τζένη Καραμποϊκη.
Η μεγάλη αυτή επιτυχία από το νομό Σερρών κέρδισε την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όλης της Ελλάδας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, ωστόσο ο νομός Σερρών δεν έχει μόνο τον τίτλο της μεγαλύτερης μπουγάτσας του κόσμου αλλά ήταν και η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα που βραβεύτηκε επίσημα από εκπρόσωπο της Guinness Worlds Records το 2008.
Μαρία Χαρ.Ε1