Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ένας πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης


Ένας πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης, ο οποίος συμμετείχε ουσιαστικά στις περισσότερες από τις μη επανδρωμένες αποστολές της NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, θα συμμετάσχει τώρα στην ευρωπαϊκή αποστολή Juice, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 για να μελετήσει το σύστημα του Δία. Ο Σταμάτης Κριμιζής θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός από τα όργανα της αποστολής, το οποίο θα μετρά τη ροή σωματιδίων γύρω από το σκάφος.




Η αποστολή Juice (JUpiter ICy moon Explorer, εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία) εγκρίθηκε πέρυσι από τις χώρες-μέλη της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας.

Το σκάφος θα αναλάβει να μελετήσει από κοντά τρεις μεγάλους δορυφόρους του Δία που πιστεύεται ότι κρύβουν υπόγειους ωκεανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Το σκάφος, κόστους ενός δισ. ευρώ και βάρους σχεδόν πέντε τόνων, θα πετάξει σε μικρή απόσταση από την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν τεθεί τελικά σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Και τα τρία φεγγάρια καλύπτονται σε όλη τους την επιφάνεια από πάγο νερού, ωστόσο οι πλανητολόγοι υποψιάζονται ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υγρού νερού λόγω της θερμότητας που απελευθερώνουν γεωλογικές διαδικασίες.

Ένα από τα 11 βασικά όργανα του σκάφους, το Particle Environment Package (PET) θα αναλάβει τη μέτρηση των φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων στη γειτονιά του Δία, η οποία λούζεται σε μια αιώνα βροχή ακτινοβολίας.
Ο σχεδιασμός του πειράματος, στο οποίο θα συμμετέχει ο Σταμάτης Κριμιζής, συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.
E2