Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ψυχολογική Στήριξη των Παιδιών σε Καταστάσεις Κρίσεων

κάνε κλικ
Το «ΣΥΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ» («Connecting for Caring» C4C) είναι ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα (project) πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και παρέμβασης, το οποίο σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι ηΧρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση για την ενίσχυση της θετικής ανάπτυξης, προσαρμογής και στήριξης των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο και στην οικογένεια. Στηρίζεται σε σύγχρονες έρευνες από τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία και αποσκοπεί στο να συνδυάσει την επιστημονική γνώση, την έρευνα και την εφαρμογή στην πράξη, ώστε να παρέχει χρήσιμες γνώσεις και να αναδείξει καλές πρακτικές για όλους όσοι ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τα παιδιά (εκπαιδευτικούς, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, ειδικούς ψυχικής υγείας,) αλλά και για τα ίδια τα παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας.


                                                                                                                             

 Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κάνει εύκολα προσβάσιμη τη σύγχρονη θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων (εκπαιδευτικούς, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, παιδιά και εφήβους, ειδικούς ψυχικής υγείας,)  αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, η ενδυνάμωση όλων όσοι είναι σημαντικοί για τα παιδιά μέσα από διάφορους ρόλους, θεωρείται στόχος υψηλής προτεραιότητας, ώστε να μπορέσουν να τα στηρίξουν κατάλληλα.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αποτελεί τη βάση του όλου προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα για έγκυρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, και κατάρτιση ενός ευρύτερου κοινού σε όλη τη χώρα με διάφορους τρόπους (ηλεκτρονική βάση άρθρων, προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, webinars, κ.α). Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας στόχος είναι να γίνει διασύνδεση σχολείων διάφορων περιοχών της Ελλάδας, καθώς και διασύνδεση σχολείων της Ελλάδας με σχολεία άλλων χωρών.