Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βόρειο Σέλας : Ένα θαύμα της φύσης!


Χορεύοντας στην ξαστεριά, το εκπληκτικό Borealis Auroa (Σέλας ή Εμφάνιση Φωτός στον Ουρανό), είναι πραγματικά ένα θέαμα που αξίζει να το προσέξετε.

Η διάσημη Ισλανδή φωτογράφος Kristjan Unnar Kristjansson - γνωστή ως «Kiddi» - έχει περάσει τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής της με το να κλειδώνει τα χρώματα του ουρανού στην κάμερά της στον τόπο που γεννήθηκε.

«Αυτές είναι μερικές από τις πολύ αγαπημένες φωτογραφίες του Aurora Borealis που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια», είπε η 31χρονη από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.


Το Σέλας είναι μια φυσική εμφάνιση φωτός στον ουρανό, ιδίως στις πολικές περιοχές, που προκαλείται από την σύγκρουση των φορτισμένων σωματιδίων και κατευθύνεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Το σέλας συνήθως εμφανίζεται κατά τη νύχτα και κυρίως στην ιονόσφαιρα. Αναφέρεται ως πολικό σέλας ή διαφορετικά ως Πολικό φως. Αυτά τα φαινόμενα είναι συνήθως ορατά μεταξύ 60 και 72 μοιρών βόρεια και νότια στα γεωγραφικά πλάτη, όπου και τοποθετούνται σε ένα δακτύλιο μόνο εντός της Αρκτικής και της Ανταρκτικής με την εμφάνιση των πολικών κύκλων.

Το όνομα Aurora Borealis (Βόρειο σέλας) το πήρε από τη ρωμαϊκή θεά της αυγής Aurora και το ελληνικό όνομα για το βοριά, Βορέα, από τον Pierre Gassendi το 1621.

Στην Ευρώπη, τον Μεσαίωνα, το Βόρειο Σέλας πιστεύεται πως ήταν, συνήθως ένα σημάδι από το Θεό.

ΣΤ