Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ


Το αρχαιότερο γνωστό λαχανικό είναι ο αρακάς.
Στην Φιλανδία διεξάγονται αγώνες πετάγματος κινητών τηλεφώνων.
Οι Μογγόλοι ρίχνουν αλάτι στο τσάι τους αντί για ζάχαρη.
Το ζώο με το μεγαλύτερο εγκέφαλο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του είναι το μυρμήγκι.
Η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από τον στρατό του.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει μέσα στα σύνορα του Τέξας.
Οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν ψυγεία για να προστατεύσουν το φαγητό τους από το ψύχος.
Αλεξάνδρα Ε1

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα (81 μίλια) ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Ο σεισμός συνέβη στις 14:46:23 τοπική ώρα και είχε διάρκεια - ρεκόρ 5 λεπτά. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24,4 χμ.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας. Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό. Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκαν άμεσα προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Γκουαχάν, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Παπούα Νέα Γουϊνέα, στο Ναουρού, στη Χαβάη, στις Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν. Ειδικότερα στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε έως και τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.

Πολλαπλές μετασεισμικές δονήσεις (τουλάχιστον 200 μετασεισμοί.

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως από τον σεισμό δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ ο Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της υπηρεσίας δήλωσε πως «η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Λ. –ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛ. Ε1