Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτήν την
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCddIdqjdZP3rNmPWRRE3daFmbQ55QYVltUh1GivIuT066gbauOaEjH1pxRzwjdNXJQzvHsKQ8RC_vYKdPaXD9laW_v3Jlg4zixk1l-KjUpSz0UHn81Dn43t4y22vgx0UY5Yu0DzERjX4/s320/1.jpg)
Mara (Ινδόχοιρος, τρωκτικό της Παταγονίας)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA4k4CNPBLH5d3R1aDrMq11wot6DMgMXR9xEGdSSwo1__3Cd8l9gN0nBMHNCmHeC8h7rt-BAPCc_3WGNkDCsU05jo-IUw_TCWqfuYMuayr-PI06zGxVgxs6Uor6MuxhIBgMcO5wrRdFsM/s320/2.jpg)
Πολύ μεγάλο για κουνέλι, πολύ μικρό για γάιδαρος. Το Mara της Παταγονίας, είναι στην πραγματικότητα ένα τρωκτικό που ζει στην κεντρική και νότια Αργεντινή. Προτιμά τα άνυδρα βοσκοτόπια και τις θαμνώδεις ερήμους, ενώ τρέφεται κυρίως με γρασίδι. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι είναι είδος μονογαμικό, ζευγαρώνει δηλαδή για μια ζωή, ενώ το αρσενικό ακολουθεί πάντα το θηλυκό στις εξορμήσεις του, για να το προστατεύει από άλλα αρσενικά. Η διάρκεια ζωής του σε κατάσταση αιχμαλωσίας είναι 5 με 7 έτη ενώ κάποια μπορεί να ζήσουν και ως τα 10 έτη. Για να το δείτε από κοντά θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο ζωολογικό πάρκο της Αργεντινής.
Αντιλόπη Saiga
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHeAFtgXMpv4jX1A8ZAt43YZcNsGnvm8O8t8S7_AE7RLBgh7N7GmKI9tlWYr4knDC8CfmYR1XjjRDkyMnJdEWfLXemDxOIyDk3idgR_y8TPPJx3rwKslBzhX-9W1MbVRwGxihi7DR8Mfg/s320/3.jpg)
>
Γιγαντιαίος Μυρμηγκοφάγος
Το όνομα τα λέει όλα. Αυτό το πλάσμα, αν και όχι τόσο γιγαντιαίο (έχει περίπου το μέγεθος ενός γκόλντεν ριτρίβερ), έχει δημιουργηθεί από την φύση για να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες μυρμηγκιών και τερμιτών (περί τα 35.000 την ημέρα). Τα νύχια του, μήκους 10 εκατοστών, είναι τόσο δυνατά που μπορούν να διαλύσουν πετρωμένα «βουνά» από τερμίτες και να τα φάνε. Ενώ η τεράστια, φουντωτή ουρά του, του επιτρέπει να ισορροπεί στα πίσω πόδια όταν σκάβει για την τροφή του. Το δε μακρύ,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3CSECAi10unG-8bR3fR-4I3nRl19XdyoM4rNdMiKpL9vdOWPeJQymbosdZ4PCfE2qmlgXOH8i04et7GOQXnkhsoyBYHPeB5ncu4unsOdDFqH0w-N-1UgkafCiwb8Yipet3rsd_JFFXUo/s320/4.jpg)
Κουνέλι της Ανγκόρα
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRAgGQikAIwX4u_SuOZQKQet4WeXhnRIzIZ-qRyf8nZV3DtALS29RLSFRrZSmvf0TEogpAcKkbkCbNl1_S7wZ1Dl-Yeiu0abScLjJ5KfV8aD0-am6kfVtq7u9MtnmkPXesez-KZKRyL60/s320/5.jpg)
Πήρε το όνομά του από την Άγκυρα της Τουρκίας όπου πρωτοβρέθηκε και είναι ένα από τα παλαιότερα είδη οικόσιτων κουνελιών, γνωστό για το μακρύ, απαλό του τρίχωμα. Σήμερα, όμως, δεν το βρίσκει κανείς μόνο στην Τουρκία ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Στα μέσα του 1700, τα κουνέλια θεωρούνταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους βασιλικούς κύκλους της Γαλλίας, ενώ αυτή η τάση εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Έτσι σήμερα, κουνέλια της Ανγκόρα που διαφοροποιούνται κάπως μεταξύ τους συναντάμε στην Αγγλία (όπως αυτό της φωτογραφίας), στην Γαλλία, στην Γερμανία, την Κίνα, την Ελβετία, την Φινλανδία κ.α. Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται μάλιστα για το τρομερά απαλό τρίχωμά τους, το οποίο πρέπει να κουρεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως και καθημερινά, για να μην καταπίνεται από το ζώο και βλάπτει έτσι την υγεία του. Τα ζωάκια αυτά είναι ευγενικά από την φύση τους, αλλά δεν συστήνονται ως κατοικίδια σε αυτούς που δε μπορούν να τα περιποιούνται τακτικά, γιατί η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και θέλει συνεχώς χτένισμα. Το βάρος τους κυμαίνεται από 2 έως 3.5 κιλά
Long-eared Jerboa (καγκουρίκι)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjl6XjX-8yHjVK1Dmp5Jil25_aarDv435E4TZR_Fi86IAtI1SYqMgpzphsnOBVG-qs5mGnL4XxidlvmSu-s1n0fxamp728Oofuyi7HjQ9pjwiv7ms2cEXz_ZyQ-vZCAYS4mzXdGNmkLorw/s320/6.jpg)
Η’ αλλιώς, ο Μίκυ Μάους της ερήμου. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς αυτό το μικροσκοπικό νυκτόβιο τρωκτικό με την μακριά ποντικίσια ουρά, τα μακριά πίσω πόδια που το βοηθούν να πηδά ψηλά και μακριά, όπως ένα καγκουρό, και τα ιδιαίτερα μεγάλα αυτιά. Το jerboa κυκλοφορεί σε κάποιες απομακρυσμένες, ερήμους θα λέγαμε, περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας, ενώ μεγάλο ποσοστό από αυτά διασώζεται σε προστατευμένες περιοχές της Μογγολίας. Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτό το παράξενο είδος, πέραν ίσως από της ιδιαίτερης προστασίας που απαιτείται γι’αυτό, σύμφωνα με την EDGE, ενώ περισσότερη έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί μετά το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο και το δείχνει στην καθημερινότητά του.
Nudibranch (θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgOeR5UiBAJAdlvwTXPsTXqEh3bBh3NoMryGSHZJm1OxbKwjVbmrloNuX1TtSNSRbYwNuqrw1DtiTvwuAW_eJT3cyuFQlTJ5HsCmiDa0J5JWf5JVBPJ6cJo49sJebbGiAi2IfaqRHixHk/s320/7.jpg)
Η πιο κοινή ονομασία «θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας» είναι πολύ πεζή για να περιγράψει αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα, με τα φανταχτερά χρώματα, το παράξενο σχήμα και την μεγαλοφυώς ευπροσάρμοστη δομή. Έχουν υπολογιστεί περί τα 3.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, τα οποία ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους όλου του κόσμου. Ο εντοπισμός και η φωτογράφησή τους είναι από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των scuba divers που βρίσκονται εκεί. Το αξιοπερίεργο που έχουν είναι ότι τα χρώματα και τα σχήματά τους μπορούν να σας κάνουν να σαστίσετε: Κάποια έχουν ρίγες, όπως οι τίγρεις, άλλα είναι καλυμμένα με κουκίδες σε χρώμα νέον, άλλα έχουν χνουδωτά κέρατα, άλλα αναπνευστήρες που κουνιούνται ή σπονδυλικές στήλες που διαγράφονται με άλλο χρώμα κι ας είναι λεπτά και κυματιστά σαν ένα φύλλο από μαρούλι. Ένα όμως είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με αυτήν τους την εμφάνιση: Φάε με δική σου ευθύνη. Γιατί όλα αυτά τα ωραία χρώματα που υπάρχουν στο σώμα τους είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδη τοξικά που σκοτώνουν…
Διονυσία Κουτ.ΣΤ2
Υπάρχουν πάρα πολλά ζώα στον πλανήτη αρκεί να τα ανακαλύψουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέννυ Σάμ. ΣΤ'2
Τα ζώα αυτά είναι, πράγματι, πολύ παράξενα, λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν και τους έδωσε η φύση. Ακόμη, μπορεί να υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ζώα στον πλανήτη που να είναι τόσο ή και πιο παράξενα απ' αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2