Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη!»

Σπάνιας ποιότητας και γοητείας ήταν η εκδήλωση που παρακολούθησαν όσοι κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο προχθές το βράδυ, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Ηλείου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλο με αντικείμενο τα «μηνύματα από το Σύμπαν». Ο κ.Σιμόπουλος, εμφανώς συγκινημένος από την ανταπόκριση των συμπατριωτών, ευχαρίστησε άπαντες για την τιμή και στη συνέχεια παρουσίασε  με εκλαϊκευμένο και ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου επιστημονικό λόγο τη γνώση που κατέχει η επιστήμη της Αστροφυσικής για το σύμπαν, επιχειρώντας να απαντήσει σε πολύ γνωστά ερωτήματα της κοινής γνώμης, όπως τι είναι το μποζόνιο Χιγκς, ο χωροχρόνος, κ.ά.
Με άφθονο χιούμορ και επικοινωνία με το κοινό, απάντησε αρχικά σχετικά με την ηλικία του σύμπαντος.
«Το σύνολο του υδρογόνου που υπάρχει στο σύμπαν δημιουργήθηκε τα πρώτα τρία λεπτά της δημιουργίας του, δηλαδή πριν από 13,8 δις χρόνια. Αν σκεφθούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κατά 62% από υδρογόνο, η ηλικία του καθενός μας είναι 13,8 δις χρόνια. Τη στιγμή που σταμάτησε η πληθωριστική διαστολή του σύμπαντος, δημιουργηθήκαν παράλληλα σύμπαντα, όσα η μονάδα ακολουθούμενη από 506 μηδενικά ακριβώς», εξήγησε ο κ.Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος κατά 99% αποτελείται από τα ίδια χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται και τα αστέρια (υδρογόνο, άνθρακας κ.λπ.).
«Αν θέλετε να αγγίξετε ένα αστέρι, χαϊδέψτε έναν αγαπημένο σας, είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη!», είπε με χιούμορ κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρόντων.«Είμαστε στην ακρογιαλιά του σύμπαντος»
Με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια, ο καταγόμενος από τον Γρύλλο του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αστροφυσικός τόνισε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πάντα για το σύμπαν, αν και υπάρχουν πολλά που έχουμε μάθει.
«Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν είναι ένα ταξίδι δίχως τέλος και ίσως τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις. Προς το παρόν είμαστε στην ακρογιαλιά του σύμπαντος», σχολίασε ο κ.Σιμόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το Σύμπαν, προέρχονται από τη μελέτη και τον εντοπισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που έρχονται από το Σύμπαν και οι οποίες συλλαμβάνονται από τα διάφορα επίγεια οπτικά τηλεσκόπια, κ.ά. Ο Ηλείος αστροφυσικός αναφέρθηκε λεπτομερώς στη  διαμόρφωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας το 1915 από τον Άλμπ. Αϊνστάιν, αλλά και στο σωματίδιο Χιγκς.
«Η αναζήτηση του Αϊνστάιν για μια απάντηση, τον οδήγησε σε μια εκπληκτική εκτίμηση: ακριβώς όπως υπάρχουν κύματα φωτός που μεταφέρουν ενέργεια από μέρος σε μέρος, έτσι θα πρέπει να υπάρχουν και βαρυτικά κύματα, τα οποία μεταφέρουν ενέργεια από τόπο σε τόπο. Θεώρησε, δηλαδή, ότι οι βαρυτικές δυνάμεις ακτινοβολούνται προς τα έξω σαν τα κύματα που δημιουργούνται από την πτώση μιας πέτρας στο νερό μιας λίμνης», εξήγησε με σαφήνεια στο κοινό.
Απαντώντας στο ερώτημα για τα άστρα που βλέπουμε τα βράδια, υπογράμμισε ότι είναι μόνο το 5% των συστατικών του Σύμπαντος.
«Το 27% είναι υλικά, που ονομάζουμε σκοτεινή ύλη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι, και το υπόλοιπο 68% είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενο. Η επιτάχυνση αυτή μάλλον οφείλεται σε κάποια απωθητική ίσως δύναμη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι και γι’ αυτό την έχουμε ονομάσει σκοτεινή ενέργεια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το 95% των συστατικών του Σύμπαντος μάς είναι ακόμη άγνωστο.
Τα οφέλη της διαστημικής τεχνολογίας
Τέλος,  περιέγραψε τα οφέλη από τη διαστημική τεχνολογία και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας, με ειδική αναφορά στο  στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο CERN. Όπως ανέφερε, οι 4.000 περίπου δορυφόροι, που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας στέλνουν καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη, ενώ οι νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.
πηγή patrisnews

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Μια σύντομη ιστορική προσέγγιση

Σήμερα 19 Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας με ομιλία, παρακολούθηση βίντεο και ακούσματα και χορευτικά του Πόντου από μαθητές μας με συνοδεία ποντιακής λύρας.

«Οι Νεότουρκοι και το πρόγραμμά τους». Αυτός ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού The Times of London από την οθωμανική Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1911. Ήταν μια ανταπόκριση για το συνέδριο της οργάνωσης «Ένωση και Πρόοδος», το τρίτο ετήσιο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους· μετά την πλήρη κυριαρχία της σκληρής αυτής τάσης επί των φιλελεύθερων Οθωμανών, το 1913 άρχισε η υλοποίηση των σχεδίων για γενικευμένη εθνική εκκαθάριση. «O προδιαγεγραμμένος αφανισμός του μικρασιατικού ελληνισμού, ωσότου ξεκαθαρίσουν οι Νεότουρκοι τα μικρασιατικά εδάφη από τους Αρμένιους, επιχειρήθηκε με ποικιλότροπα μέσα. Σε βάρος των Ελλήνων εφαρμόστηκε μια άλλη στρατηγική, που απέβλεπε όμως στο ίδιο αποτέλεσμα», γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αναφερόμενος στη γενική επιστράτευση όλων των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη δημιουργία των ταγμάτων εργασίας (αμελέ ταμπουρού).


«Συντάχθηκαν λεπτομερή σχέδια για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας μέσω της εκκαθάρισης των χριστιανικών πληθυσμών», αναφέρει ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακσάμ στο βιβλίο του «A Shameful Act».
Από το 1916 η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί με ιδιαίτερη ένταση στον δυτικό Πόντο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυρίων που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνεται: «Το κακόν εκορυφώθη κατά τον παγκόσμιον πόλεμον. […] Είνε ανεκδιήγητα τα δεινοπαθήματα τα οποία υπέστησαν οι εκδιωχθέντες εκ των εστιών αυτών Έλληνες. […] Πληθυσμός ομογενής εκ 490.063 ψυχών, διασπαρείς ανά τα όρη, τας χαράδρας και τα τουρκικά χωρία, υπέστη εν τοις πλείστοις τον εξ ασιτίας, του ψύχους και των στερήσεων θάνατον».
Ημερομηνία-σταθμός θεωρείται η 19η Μαΐου 1919, οπότε και ο Μουσταφά Κεμάλ, ο «σταχτής λύκος», συνοδευόμενος από 21 έμπιστα άτομα έφτασε στο λιμάνι της Σαμψούντας. «Αφήνω αποκλειστικά στα έμπειρά σου χέρια το “καθάρισμα” του προβλήματος που λέγεται Πόντος. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή», είπε στον Τοπάλ Οσμάν, τον σφαγέα των Ποντίων.
Η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα θεωρείται ότι ολοκληρώνει την τελευταία φάση της Γενοκτονίας. Την 1η Δεκεμβρίου 1922 ο αριθμός των θυμάτων του Πόντου, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις ελληνικές κοινότητες, ήταν 303.237.
Όπως σημειώνει ο Θεοφάνης Μαλκίδης, οι διωγμοί αποτέλεσαν την τραγικότερη σελίδα της ζωής του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στο οθωμανικό κράτος (και μετέπειτα κεμαλικό καθεστώς) και στοίχισαν τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά, ενώ οι διασωθέντες εκριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες διωκόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ άγνωστος αριθμός παρέμειναν ως εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι στον Πόντο.
Η εγκληματική αυτή πολιτική ενισχύεται και με εκθέσεις οθωμανικών εγγγράφων, όπως είναι η πολυσέλιδη έκθεση του Τούρκου Δζεμάλ Νουσχέτ: «Αι σφαγαί αύται και εκτοπισμοί εξετελέσθησαν ημιεπισήμως τη συμμετοχή και στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων», σημειώνεται.
Με τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) επιβεβαιώθηκε η νέα πραγματικότητα, ενώ με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 ακολούθησε η περίοδος σιωπής για τη Γενοκτονία. Σήμερα, η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, είναι ένα νομικό εργαλείο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η ελληνική συνιστώσα της οποίας αναδύθηκε σε δύο φάσεις, μια ποντιακή και μια μικρασιατική.
Πηγή :Πόντοςnews

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Fidget Spinner: Τι είναι αυτό το μικρό gadget που έχει γίνει μόδα σ' όλο τον πλανήτη

Εθιστικό παιχνίδι που σαρώνει και άρχισε να απαγορεύεται στα σχολεία του εξωτερικού.

Για όποιον δεν το έχει προσέξει ακόμη, μια νέα τρέλα έχει κατακλύσει το Internet τον τελευταίο καιρό και ακούει στο όνομα fidget spinner. Η νέα αυτή μόδα έχει ήδη κάνει πάταγο σε Αγγλία και Αμερική και από τα 50 best-selling παιχνίδια αυτή την στιγμή είναι τύπου fidget spinner.   Τι είναι όμως αυτή η απλοϊκή συσκευή που έχει συνεπάρει μικρούς και μεγάλους; Το fidget spinner αποτελείται από δύο κυρίως κομμάτια: ένα κεντρικό στήριγμα- βάση το οποίο είναι για να μπορεί το παιχνίδι να κρατιέται μεταξύ δείκτη και αντίχειρα και έναν περιστρεφόμενο έλικα που γυρίζει όταν το «χτυπάς» με το ελεύθερο σου χέρι. Υπάρχουν φυσικά και πιο τρελά σχέδια τα οποία όμως ακολουθούν αυτό το βασικό μοτίβο.
Η μόδα των fidget spinner απογειώθηκε εξαιτίας εθιστικής φύσης του παιχνιδιού σε αντίθεση με μόδες του παρελθόντος που βασίζονταν στην ανάγκη για συλλογή (όπως πχ ήταν τα pokemon). H αίσθηση που προκαλεί το κράτημα του γρήγορα κινούμενου έλικα καθώς αυτός γυρίζει στον αέρα είναι ο λόγος που το παιχνίδι είναι και τόσο ελκυστικό.   Ενώ γυρίζει μπορεί να τοποθετηθεί παντού: από το χέρι και τα δάχτυλα έως το μέτωπο και την μύτη, ενώ οι ακόμα  πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να το πιάσουν στον αέρα ενώ περιστρέφεται.    Πηγή:lifo.gr

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017


«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»


Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.
Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.
 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα"
Για μαθητές Γυμνασίου

Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.00
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Κύκλος δράσεων: "Χαράσσοντας τον πηλό"
1. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 11.00-12.00
Θεματική ξενάγηση για ενήλικες σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ.
Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτή σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.  

2. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00
Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετώv.
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και τους συντηρητές του Μουσείου, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους κεραμικά.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση (από τις 9 Μαΐου) στο τηλ. 2313306476 (Δ.-Π., 10.00-14.00)

3. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)
Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. 

4. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ
Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Βιβλία. Η αγάπη ξεκινά από το σπίτι.

Η επίδραση της ύπαρξης βιβλίων στο σπίτι εξετάστηκε με μια μεγαλη έρευνα 20 χρόνων σε 42 χώρες ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ 31 Οκτωβρίου 2016 Η δίψα για μάθηση γεννιέται από το σπίτι και τώρα η επιστήμη έρχεται να τεκμηριώσει τα οφέλη αφού η μεγάλη έρευνα που χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εξέτασε ανθρώπους σε 42 χώρες και διαπίστωσε πως όσο πιο πολλά βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο πιο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών αργότερα στη ζωη τους. Το αντίθετα συμβαίνει με την εξέλιξη των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον δίχως βιβλία. Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Νεβάδα, Mariah Evans, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι οι ίδιοι, αν διαθέτουν μια βιβλιοθήκη στο σπίτι τους, έστω και αν δεν είναι μεγάλη, συμβάλλουν πολύ καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους στη συνέχεια ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το πόρισμα σπάει στεγανά που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια: δηλαδή ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για το μορφωτικό επίπεδο ενός παιδιού στη ζωή του είναι το πόσα χρόνια θα σπουδάζει, πράγμα που έδειχνε να εξαρτάται κυρίως βάσει του μορφωτικού επιπέδου των γονέων του. Όμως η έρευνα δείχνει ένα παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι με το ερέθισμα της βιβλιοθήκης, έχει ουσιαστικά την ίδια ωφέλεια με ένα παιδί που ανατρέφεται από γονείς με ανώτερη εκπαίδευση. Η επίδραση της βιβλιοθήκης δείχνει να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Κίνα εκτιμάται ότι 500 ή περισσότερα βιβλία σε ένα σπίτι «προσθέτουν» κατά μέσο όρο 6,6 περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των πρόσθετων χρόνων εκπαίδευσης είναι 2,4 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος είναι 3,2 χρόνια ενώ όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των βιβλίων, τόσο περισσότερα φαίνεται να είναι και τα οφέλη. Παρόλα αυτά η βιβλιοθήκη δεν χρειάζεται να είναι τεράστια για να αποδώσει, λέει η δρ Evans αφού «κάθε επιπλέον βιβλίο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση κάποιου που έχει μόνο μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι από ό, τι στην απόδοση κάποιου που βρίσκεται σε ένα σπίτι που ξεχειλίζει από βιβλία. Το δεύτερο βιβλίο και το τρίτο βιβλίο έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι το 102η ή 103ο». [Πηγή: www.doctv.gr]Η επίδραση της ύπαρξης βιβλίων στο σπίτι εξετάστηκε με μια μεγαλη έρευνα 20 χρόνων σε 42 χώρες ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ 31 Οκτωβρίου 2016 Η δίψα για μάθηση γεννιέται από το σπίτι και τώρα η επιστήμη έρχεται να τεκμηριώσει τα οφέλη αφού η μεγάλη έρευνα που χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εξέτασε ανθρώπους σε 42 χώρες και διαπίστωσε πως όσο πιο πολλά βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο πιο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών αργότερα στη ζωη τους. Το αντίθετα συμβαίνει με την εξέλιξη των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον δίχως βιβλία. Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Νεβάδα, Mariah Evans, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι οι ίδιοι, αν διαθέτουν μια βιβλιοθήκη στο σπίτι τους, έστω και αν δεν είναι μεγάλη, συμβάλλουν πολύ καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους στη συνέχεια ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το πόρισμα σπάει στεγανά που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια: δηλαδή ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για το μορφωτικό επίπεδο ενός παιδιού στη ζωή του είναι το πόσα χρόνια θα σπουδάζει, πράγμα που έδειχνε να εξαρτάται κυρίως βάσει του μορφωτικού επιπέδου των γονέων του. Όμως η έρευνα δείχνει ένα παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι με το ερέθισμα της βιβλιοθήκης, έχει ουσιαστικά την ίδια ωφέλεια με ένα παιδί που ανατρέφεται από γονείς με ανώτερη εκπαίδευση. Η επίδραση της βιβλιοθήκης δείχνει να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Κίνα εκτιμάται ότι 500 ή περισσότερα βιβλία σε ένα σπίτι «προσθέτουν» κατά μέσο όρο 6,6 περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των πρόσθετων χρόνων εκπαίδευσης είναι 2,4 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος είναι 3,2 χρόνια ενώ όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των βιβλίων, τόσο περισσότερα φαίνεται να είναι και τα οφέλη. Παρόλα αυτά η βιβλιοθήκη δεν χρειάζεται να είναι τεράστια για να αποδώσει, λέει η δρ Evans αφού «κάθε επιπλέον βιβλίο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση κάποιου που έχει μόνο μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι από ό, τι στην απόδοση κάποιου που βρίσκεται σε ένα σπίτι που ξεχειλίζει από βιβλία. Το δεύτερο βιβλίο και το τρίτο βιβλίο έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι το 102η ή 103ο». [Πηγή: www.doctv.gr]Η επίδραση της ύπαρξης βιβλίων στο σπίτι εξετάστηκε με μια μεγάλη έρευνα 20 χρόνων σε 42 χώρες.
Η δίψα για μάθηση γεννιέται από το σπίτι και τώρα η επιστήμη έρχεται να τεκμηριώσει τα οφέλη αφού η μεγάλη έρευνα που χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εξέτασε ανθρώπους σε 42 χώρες και διαπίστωσε πως όσο πιο πολλά βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο πιο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.
Το αντίθετα συμβαίνει με την εξέλιξη των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον δίχως βιβλία. Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Νεβάδα, Mariah Evans, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι οι ίδιοι, αν διαθέτουν μια βιβλιοθήκη στο σπίτι τους, έστω και αν δεν είναι μεγάλη, συμβάλλουν πολύ καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους στη συνέχεια ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Το πόρισμα σπάει στεγανά που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια: δηλαδή ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για το μορφωτικό επίπεδο ενός παιδιού στη ζωή του είναι το πόσα χρόνια θα σπουδάζει, πράγμα που έδειχνε να εξαρτάται κυρίως βάσει του μορφωτικού επιπέδου των γονέων του. Όμως η έρευνα δείχνει ένα παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι με το ερέθισμα της βιβλιοθήκης, έχει ουσιαστικά την ίδια ωφέλεια με ένα παιδί που ανατρέφεται από γονείς με ανώτερη εκπαίδευση. Η επίδραση της βιβλιοθήκης δείχνει να διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Για παράδειγμα στην Κίνα εκτιμάται ότι 500 ή περισσότερα βιβλία σε ένα σπίτι «προσθέτουν» κατά μέσο όρο 6,6 περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των πρόσθετων χρόνων εκπαίδευσης είναι 2,4 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος είναι 3,2 χρόνια ενώ όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των βιβλίων, τόσο περισσότερα φαίνεται να είναι και τα οφέλη.
Παρόλα αυτά η βιβλιοθήκη δεν χρειάζεται να είναι τεράστια για να αποδώσει, λέει η δρ Evans αφού «κάθε επιπλέον βιβλίο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση κάποιου που έχει μόνο μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι από ό, τι στην απόδοση κάποιου που βρίσκεται σε ένα σπίτι που ξεχειλίζει από βιβλία. Το δεύτερο βιβλίο και το τρίτο βιβλίο έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι το 102η ή 103ο».
Αθηνά Λεβέντη
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ [Πηγή: www.doctv.gr]