Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014
Ποιηματοιστορία - 1ο Το ταξίδι της Ηλέκτρας
Σαν έμαθε η Ηλέκτρα
τα τραγούδια της Αρλέτα
έπαθε σοκ μεγάλο!
Δεν είχε ξανακούσει τέτοιο άλλο.
Πήρε μια βαλίτσα
και έφυγε για τόπους μακρινούς
μέχρι την Καρδίτσα,
όπου εκεί θα έψαχνε για μουσικούς.
Έψαξε από εδώ, έψαξε από εκεί
μα όλοι είχαν εξαφανιστεί.
Ώσπου ξαφνικά,
μια ιδέα της πήρε τα μυαλά.
Είπε με φωνή βραχνή και βροντερή
''Θα γίνω ντελάλης του χωριού,
αλλά όχι μιλώντας για τα θέματα της
γης,
αλλά για της μουσικής''
Άρχισε να λέει στον κόσμο τον καλό
για το μέταλλο, το χρώμα, το κρεσέντο το
ντιμινουέντο
μα πάνω από όλα, για την αγάπη των
ανθρώπων,
για τις μελωδίες και τις μουσικές.
Ξάφνου κόσμος από σπίτια, πάρκα, δάση,
βγήκαν να ακούσουν αν είναι αλήθεια,
ότι κάποιος ήρθε και μιλεί για πράγματα
ανήκουστα, πρωτόγνωρα,
μήπως και κάνουν λάθη.
Έτσι πήραν το δρόμο του Νοτιά,
να πουν και αλλού της αγάπης τα
μυστικά,
στον κόσμο τούτο τον γνωστό
και τον πολύ πιστό.
Στελιάνα Μπ.
Τάξη Ε2
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014
28η Οκτωβρίου του 1940
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.
Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
- Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ανεξάρτητα των όσων έχουν γραφεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα όπως αναφέρονται παρακάτω, οδηγούσαν με απόλυτη ακρίβεια την επερχόμενη πολεμική σύγκρουση κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε τουλάχιστον έτοιμη να την αντιμετωπίσει.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γιορτάζει τον Πολιούχο της ΄Αγιο Δημήτριο
Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Δημήτριος και Δήμητρα.
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.
Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.
Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.
Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.
Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου
Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης Ν. Θεσσαλονίκης
για την πρόληψη του καπνίσματος,
3 Οκτώβρη 2014, 18.00-21.00 νέα παραλία (πίσω από το Βασιλικό Θέατρο)
KAΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!! Ελάτε να πούμε, ΟΧΙ στο κάπνισμα όλοι μαζί, στις 3 Οκτώβρη στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Εκδήλωση για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας θα πραγματοποιήσουν τα Κέντρα Πρόληψης Νομού Θεσσαλονίκης, ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ, ΕΛΠΙΔΑ, ΠΥΞΙΔΑ & ΣΕΙΡΙΟΣ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εκστρατείας now we move.
Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από τα Κέντρα Πρόληψης και την ομάδα εργασίας ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ σε δημοτικά σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Ξάνθης με την αξιοποίηση του ολιστικού προγράμματος πρόληψης ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
Καθώς η σωματική άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων τα Κέντρα Πρόληψης «πάνε παραλία» για να κινηθούν μαζί με τους πολίτες και να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο, μικρό και μεγάλο.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
• Περίπτερο ενημέρωσης
• Προβολή video ευαισθητοποίησης για παιδιά (από το εκπαιδευτικό υλικό ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ)
• Δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους
• Μουσικοχορευτικό δρώμενο
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης Ν. Θεσσαλονίκης
για την πρόληψη του καπνίσματος,
3 Οκτώβρη 2014, 18.00-21.00 νέα παραλία (πίσω από το Βασιλικό Θέατρο)
KAΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!! Ελάτε να πούμε, ΟΧΙ στο κάπνισμα όλοι μαζί, στις 3 Οκτώβρη στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Εκδήλωση για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας θα πραγματοποιήσουν τα Κέντρα Πρόληψης Νομού Θεσσαλονίκης, ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ, ΕΛΠΙΔΑ, ΠΥΞΙΔΑ & ΣΕΙΡΙΟΣ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εκστρατείας now we move.
Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από τα Κέντρα Πρόληψης και την ομάδα εργασίας ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ σε δημοτικά σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Ξάνθης με την αξιοποίηση του ολιστικού προγράμματος πρόληψης ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
Καθώς η σωματική άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων τα Κέντρα Πρόληψης «πάνε παραλία» για να κινηθούν μαζί με τους πολίτες και να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο, μικρό και μεγάλο.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
• Περίπτερο ενημέρωσης
• Προβολή video ευαισθητοποίησης για παιδιά (από το εκπαιδευτικό υλικό ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ)
• Δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους
• Μουσικοχορευτικό δρώμενο
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)