Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Οπτικές ίνες


Οι οπτικές ίνες κατέρριψαν κάποια βασικά αξιώματα του φωτισμού, όπως η εκπομπή θερμότητας. Παράλληλα, επέτρεψαν τη δημιουργία εντυπωσιακών εφέ φωτισμού, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα τόσο για τη βιτρίνα και την πρόσοψη όσο και για το εσωτερικό των καταστημάτων.
Οι οπτικές ίνες είναι μακριές, λεπτές ίνες από γυαλί (ή συνθετικό υλικό), με διάμετρο ανθρώπινης τρίχας! Δέσμες τέτοιων ινών χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Ίσως έχετε ακούσει για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, τους Η/Υ κ.λπ. Κάποιες ιδιότητες, πάντως, τις έφεραν στο προσκήνιο και στον τομέα του φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Παραδείγματα όπου χρειάζεται η χρήση οπτικών ινών είναι «εκεί όπου απαιτείται φωτισμός ο οποίος δε θα βλάπτει ευαίσθητα και πολύτιμα εκθέματα (μουσεία, γκαλερί, βιτρίνες καταστημάτων), σε χώρους με υψηλές οροφές (εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, προσόψεις καταστημάτων, πισίνες κ.λπ.), Γενικά, οι οπτικές ίνες προτιμώνται εκεί που χρειάζονται λύσεις λειτουργικού ή διακοσμητικού φωτισμού».
Το βασικό χαρακτηριστικό των οπτικών ινών είναι η ταυτόχρονη μεταφορά του φωτός από μία μόνο φωτεινή πηγή σε πολλά σημεία. Θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά με μία σημαντική διαφορά: δεν μεταφέρουν ρεύμα και ούτε βέβαια θερμότητα. Οι οπτικές ίνες είναι μια επανάσταση στην τεχνολογία και είναι εδώ για να κάνουν καλύτερη και ευκολότερη την ζωή μας
Χαριζάνη Έφη

1 σχόλιο:

  1. Οι οπτίκες ίνες είναι, με λίγα λόγια, πολύ χρήσιμες, τόσο στον τομέα της επιστήμης όσο και στις εκδηλώσεις, τα θεάματα, την ψυχαγωγεία και τη διακόσμηση.Αυτό σημαίνει ότι είναι μια αρκετά σημαντική εφεύρεση. Μπράβο στην Αστερόσκονη, γιατί μας μαθαίνει και κάποια πράγματα απ' τη φυσική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή