Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μια πανάρχαια λίμνη στην Ανταρκτική αποκαλύπτει εκατομμύρια μυστικά



Η διάτρηση του πάγου της Ανταρκτικής που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να φτάσουν στη λίμνη Βοστόκ - μια λίμνη που βρισκόταν κρυμμένη για εκατομμύρια χρόνια - θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα. Οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για το τι μπορεί να βρεθεί εκεί.
Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του κεντρικού ανταρκτικού φύλλου πάγου, που έχει πάχος 4.000 μέτρα. Έχει απομονωθεί από τον περιβάλλοντα κόσμο για εκατομμύρια χρόνια, έτσι οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν ένα μοναδικό οικοσύστημα που δεν έχει καμία αντιστοιχία με άλλο στη γη.
Η Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από περίπου 140 πολικές λίμνες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής. Καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρά την υψηλή πίεση που δημιουργείται από τον πάγο, η λίμνη μπορεί εποικισθεί από μικροοργανισμούς, δεδομένου ότι το ύδωρ είναι αρκετά θερμό (περίπου 10°Κ) και η συγκέντρωση οξυγόνου είναι υψηλή.
Προκειμένου να εξετασθούν προκαταρκτικά στοιχεία για τους κατοίκους της λίμνης Βοστόκ, οι επιστήμονες ερεύνησαν άλλους κρυμμένους οργανισμούς στα νερά της Ανταρκτικής που είναι μικρότεροι και εντοπίσθηκαν κάτω από λεπτότερα στρώματα πάγου. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς του ύδατος καλύπτονταν με πάγο για εννέα μήνες το χρόνο, υπήρχε ακόμα ζωή σ' αυτούς.
ΣΤ2

ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ

Οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν την μάθηση πιο διασκεδαστική στα παιδιά ώστε να καταλάβουν πόσο ωραία είναι ή να μιλήσουν οι γονείς με το παιδί και το δάσκαλο για να το βοηθήσουν και να του εξηγήσουν γιατί πρέπει να μορφωθεί.
Αλεξάνδρα Καρ. Ε1