Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Σπάνιο αργυρό οκτάδραχμο του 5ου αι. π.Χ. επιστρέφει στην Ελλάδα

Έπειτα από έξι χρόνια προσπαθειών και δικαστικών αγώνων, το σπάνιο αργυρό οκτάδραχμο που
χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. π.Χ. και το οποίο κατασχέθηκε το 2009 στην Ελβετία, επιστρέφει σήμερα, Παρασκευή, στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα Νέα, το νόμισμα θα παραλάβει από την εισαγγελία της Ζυρίχης ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.
 
Το νόμισμα αποδίδεται στον βασιλέα Βισαλτίας Μώσση. Η αρχαία Βισαλτία (όπου εκόπη το νόμισμα) κατελάμβανε την περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, στα όρια της σημερινής επαρχίας Νιγρίτας, στο νομό Σερρών. Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου.
 
Το οκτάδραχμο εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών και αμέσως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του.
 
Μετά τις προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική πλευρά, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα, ενώ αποφάσισε υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.).
 
Παράλληλα, εξεταζόταν η υπόθεση και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, μετά από διαπραγματεύσεις, προχώρησαν στην εξώδικη και ανεπιφύλακτη παράδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο.
 
Κατόπιν αυτών η εισαγγελία Ζυρίχης αποφάσισε υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, καθώς και ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.). Διέταξε δε την απόδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων.
Πηγή: in.gr