Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Έθιμα του Πάσχα



Πλησιάζουμε σε λίγες εβδομάδες στο Πάσχα . Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικά έθιμα τα οποία , μπορούν κάποια να μας φάνουν περίεργα και άλλα να μας κινήσουν το ενδιαφέρον .Ας δούμε μερικά ….
Στην Πάρο η περιφορά της Μαρπήσσας ,παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά την διάρκειά της ,γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις .Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού , όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού , αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο από τα Ιεροσόλυμα , την προσευχής στο Όρος των Ελαίων , το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση . Τα Μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου , το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των αμέτρητων πυροτεχνημάτων .
Στο Μορφόβουνι το Πάσχα γιορτάζετε με παραδοσιακό τρόπο .Το βράδυ της Ανάστασης , οι νέοι καίνε τον ‘’αφανό ‘’ . Την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία του χωριού χορεύεται ο ‘’διπλός χορός ‘’ ή ο ‘’ χορός της αγάπης ‘’ όπως λέγεται .Τη δεύτερη μέρα , αναβιώνει το θρησκευτικό έθιμο ‘’Τα Σίγνα ‘’
Στη Ρεντίνα κάθε Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει το τοπικό έθιμο τα Μπαϊράκια . Κατά την αναβίωση του εθίμου , οι κάτοικοι βγάζουν σε λιτανεία τα λάβαρα και οι πιστοί πλειοδοτούν σε χρήματα για να έχουν τιμή να τα κρατήσουν .Την Κυριακή των Βαΐων τα κορίτσια στη Σωσάνδρα καλοντυμένα κρατούν καλάθια και γυρνούν στα σπίτια. Επειδή η εκκλησία τη μέρα αυτή επιτρέπει το ψάρι τραγουδούν τα παρακάτω κάλαντα …
‘’Βάγια .βάγια των βαγιών
Τρώνε ψάρι και καλιό
Και την άλλη Κυριακή
Τρώνε το ψημένο αρνί

Πληροφορίες = Κατερίνα Κατή
Σύνταξη Πληροφοριών = Κυριακή Τζιώρα

1 σχόλιο:

  1. Το Πάσχα το γιορτάζουμε με διαφορετικά έθιμα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Έτσι σε κάθε μέρος, το Πάσχα έχουμε μεγάλη ποικιλία εθίμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή