Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αποκαλύφθηκε ο ιππόδρομος των Δελφών, μνημείο που αναζητούσαν αρχαιολόγοι επί δύο αιώνες



Tα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, εκείνου των Δελφών -όπου στέφθηκε νικητής ο Ηνίοχος- εκτιμά ότι εντόπισε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης.
Στη δεύτερη δεκαετία του 6ου αι. π. Χ. χρονολογείται ο ιππόδρομος των Δελφών, δεύτερος σε σημασία μετά τον χαμένο – σήμερα - ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας.
Σε αυτόν έτρεξαν με τα άρματά τους και νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες της αρχαιότητας, όπως ο τύραννος της Σικυώνας Κλεισθένης και ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων, ενώ πιθανότατα στην αρματοδρομία των Πιθύων τού 474 π. Χ. έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος.
Ο ιππόδρομος των Δελφών, ένα μνημείο που αναζητούσαν αρχαιολόγοι για περισσότερο από δύο αιώνες, όπως όλα καταμαρτυρούν, αποκαλύφθηκε από τον Kαθηγητή κλασικής αρχαιολογίας, Πάνο Βαλαβάνη.
Ο Kαθηγητής μίλησε για την εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη στις 14 Μαρτίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο Δρακοπούλου, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της διάλεξής του.
«Η προτεινόμενη για τον ιππόδρομο των Δελφών θέση "Γωνιά" στο δυτικό άκρο του ελαιώνα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοανατολικά της Ιτέας, παράλληλα και σε επαφή με την οροσειρά της Κεφαλής, πληροί όλες τις φυσικές προϋποθέσεις ενός ιπποδρόμου και συμφωνεί με τα περιγραφόμενα από τις αρχαίες πηγές δεδομένα. Εκτός τούτων, η νέα θέση βρίσκεται μέσα στην ιερά χώρα των Δελφών και έχει άμεση επαφή με το ιερό, στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για τον συμβολικό συσχετισμό της απομακρυσμένης αγωνιστικής εγκατάστασης με τον λατρευτικό πυρήνα του ιερού», ανέφερε ο Καθηγητής για τον τόπο όπου βρέθηκε το μνημείο.
Τη διάλεξη του κ. Βαλαβάνη προλόγισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, και ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Αλεξάντρ Φαρνού, οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τη σημασία της ανακάλυψης του μνημείου.
Athens voice