Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακή έκρηξη!


Η έκρηξη -στο μέγεθος του πλανήτη Δία- σημειώθηκε τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου και έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις ραδιοεπικοινωνίες. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το φαινόμενο, που ονομάζεται στεμματική εκτίναξη μάζας, θα «χτυπήσει» την μαγνητική ασπίδα της Γης. Λόγω της καταιγίδας φορτισμένων σωματιδίων, το Βόρειο Σέλας θα μπορούσε να κατέβει μέχρι τη Βρετανία.

Η ηλιακή έκλαμψη που απειλεί τη Γη είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκτόξευσε στο Διάστημα ένα γιγάντιο σύννεφο πλάσματος (ιονισμένων σωματιδίων), του οποίου το μέτωπο έχει ήδη φτάσει στη Γη και διαταράσσει τις ραδιοεπικοινωνίες στη νότια Κίνα.

Η ηλιακή έκρηξη που κατέγραψε η NASA, μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού» (CME), κατατάχθηκε στην ανώτατη «Κατηγορία Χ».

«Οι εκλάμψεις Kατηγορίας X είναι τα ισχυρότερα ηλιακά συμβάντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες και καταιγίδες ακτινοβολίας μεγάλης διάρκειας» ανακοίνωσε η NASA.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες διαρκούν συνήθως 24 με 48 ώρες, ορισμένες όμως μπορούν να παραταθούν για αρκετές ημέρες, όπως προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας.

«Οι ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων εδάφους-αέρα και θαλάσσης-εδάφους, καθώς και οι ερασιτεχνικές ραδιοεκπομπές, είναι ευάλωτες σε διακοπές στη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων. Τα συστήματα πλοήγησης όπως το GPS επίσης ενδέχεται να επηρεαστούν» εξηγεί η ανακοίνωση.

Το υλικό που εκτινάχθηκε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου κινείται προς τη Γη με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, δείχνουν τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA.

Η έκλαμψη Κατηγορίας Χ ξέσπασε στις 03.56 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, και το σύννεφο πλάσματος που εκτίναξε φτάνει στη Γη την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα εκρήξεις μικρότερης έντασης.

Η τελευταία έκρηξη επεκτάθηκε από μια ηλιακή κηλίδα στην Ενεργή Περιοχή 1158 του νότιου ημισφαίριου του Ήλιου, το οποίο παρέμενε πιο ήσυχο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο του άστρου.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε «απότομες ιονοσφαιρικές διαταραχές» και ακόλουθο μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Βρετανία, η Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει το Βόρειο Σέλας πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, ακόμα και μέχρι τη Σκωτία.

Στο παρελθόν, ανάλογες γεωμαγνητικές καταιγίδες είχαν προκαλέσει σοβαρές διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως συνέβη στο Κεμπέκ του Καναδά το Μάρτιο του 1989.

Το 2009, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της NASA προειδοποιούσε ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να υπερφορτώσουν τους μετασχηματιστές υψηλής τάσης και να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα.
ΣΤ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΣΠΙΤΙ
Βρίσκεται στην πόλη Σοπότ της Πολωνίας. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να κατασκευαστεί το 2003. Το σχέδιο του είναι εμπνευσμένο από τη δουλειά ενός διάσημου Πολωνού εικονογράφου παιδικών βιβλίων και ενός Σουηδού ζωγράφου που ζει στην πόλη.
ΤΟ ΚΤΊΡΙΟ-ΚΑΛΑΘΙ
Βρίσκεται στο Οχάιο, στις Η.Π.Α. Η κατασκευή αυτού του τεράστιου… καλαθιού κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του ιδιοκτήτη της εταιρίας Longaberger, που παράγει καλάθια, ο οποίος είχε πει σ’ αυτούς που δεν τον πίστεψαν: « Αν ο άνθρωπος κατάφερε να πάει στο φεγγάρι, σίγουρα μπορεί να κατασκευάσει κι ένα κτίριο σε σχήμα καλαθιού»!

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙ
Το 1948, ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης 40 καταστημάτων παπουτσιών, ζήτησε απ’ τον αρχιτέκτονά του να του κατασκευάσει ένα κτίριο που να μοιάζει με μια παλιά δερμάτινη μπότα εργασίας. Τον επόμενο χρόνο έστεκε περήφανη, δίπλα σ’ έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, η μεγαλύτερη μπότα του κόσμου, που αποτελούσε την πιο πετυχημένη διαφήμιση του εμπορεύματος του ιδιοκτήτη του. Σήμερα το κτίριο παραμένει ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα στην Πενσυλβάνια, στις Η.Π.Α.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ
Βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας και κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Είναι ένα συγκρότημα γραφείων, βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Βλάτβα, ολοκληρώθηκε το 1996 ύστερα από 4 χρόνια εργασιών και αποτελεί μια μοντέρνα πινελιά στην πόλη. Το αρχικό του όνομα ήταν
«Κτίριο Αστέρ και Ρότζερς» . Οι ντόπιοι επίσης το αποκαλούν « Το Μεθυσμένο Κτίριο» .

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ
Το σχήμα του θυμίζει το λουλούδι του λωτού, βρίσκεται στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, έχει αποσπάσει πολλά βραβεία αρχιτεκτονικής και αποτελεί τόπο λατρείας και προσευχής όλων των πιστών του κόσμου, ανεξάρτητα απ’ τη θρησκεία τους, αν και η κατασκευή του «υπακούει» σε κάποιες βασικές αρχές της θρησκείας Μπαχάι, όπως το στρογγυλό σχήμα, οι εννέα πλευρές και οι εννέα πόρτες. Από το 1986, που εγκαινιάστηκε, μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ
Βρίσκεται στο Πεκίνο, στην Κίνα και εκεί, στα 258.000 τετραγωνικά μέτρα έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008. Είναι το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και το παρατσούκλι του είναι η Φωλιά του Πουλιού. Η πολύπλοκη κατασκευή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004 και ολοκληρώθηκε 4 χρόνια αργότερα. Κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια και είναι 20 φορές μεγαλύτερο απ’ το δικό μας Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 90.000 θεατές. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και καλύπτεται από ειδική μεμβράνη για να προστατεύεται απ’ τη βροχή και τον ήλιο.

ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΣΠΙΤΙ
Το κανονικό του όνομα είναι Ξενώνας Χανγκ Νγκα και βρίσκεται στην περιοχή Ντα Λατ, του Βιετνάμ. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αν και περισσότεροι είναι αυτοί που το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν. Κανένα παράθυρο δεν είναι ακριβώς στρογγυλό ή τετράγωνο, ενώ η βάση του αποτελείται από έναν τεράστιο κορμό δέντρου.
ΟΛΓΑ ΣΤΕΠ. ΣΤ2

ΑΝΕΚΔΟΤΑ


Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλο τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:
- "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται ακόμα."
Μπαίνει στην αίθουσα ο Τοτός και τον ρωτά ο δάσκαλος:
- "Πότε γεννήθηκες;"
- "Το 1821!"
- "Πως σε λένε;"
- "Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!"
- "Μα καλά τι λες, τρελάθηκες;"
Δεν ξέρουμε, ερευνάται ακόμα

- Ο δάσκαλος: Κωστάκη, κλείνε μου το ρήμα τρέχω.
Και ο Κωστάκης: τρέχω, έτρεχα, σκόνταψα, έπεσα. Χτύπησα, έκλαψα, σηκώθηκα και έφυγα.

Η δασκάλα έβαλε στα παιδιά να γράψουν μια έκθεση, που να τελειώνει με τη φράση¨Μάνα είναι μόνο μία.¨
Όλα τα παιδάκια έγραφαν η μαμά μου με αγαπάει, με φροντίζει και στο τέλος ¨Μάνα είναι μόνο μία¨
Ο Τοτός έγραψε: ¨μια μέρα ήρθε στο σπίτι μια φίλη της μαμάς μου. Η μαμά μου, τη ρώτησε τι θα πιεί και η φίλη της απάντησε μια κόκα κόλα. Τότε η μαμά μου ,μου είπε να φέρω δύο. Όταν πήγα στο ψυγείο είδα
ότι υπήρχε μόνο μία κόκα κόλα και φώναξα :
¨Μάνα, είναι μόνο μία!

¨Στο μάθημα της Γεωγραφίας:
- Τάκη, για δείξε μας στο χάρτη πού είναι η Αμερική.
- Εδώ!
- Μπράβο παιδί μου.
- Τώρα εσύ Νατάσσα, για πες μας, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;
- Ο Τάκης!!

Πως μπορείς να σκοτώσεις μια ξανθιά αεροσυνοδό;
Απλά την ρωτάς ενώ το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα "τι καιρό κάνει έξω;"
Κι αυτή φυσικά ανοίγει την πόρτα για να δει!!!
Διονυσία Κουτ.ΣΤ2