Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πες το δικό σου “BRING THEM BACK!”

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων. Η καμπάνια δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών. Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.

3 σχόλια:

  1. «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα»

    Ο Παρθενώνας είναι το ομορφότερο και πιο εντυπωσιακό μνημείο, στην Ελλάδα. Η ιστορία, η ελληνική ομορφιά και μια παράδοση χρόνων κρύβεται στα μάρμαρά του. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι είναι σήμα κατατεθέν της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
    Δυστυχώς όμως οι τότε αδύναμοι για εκείνη την εποχή Έλληνες δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν την πλούσια κληρονομιά του Παρθενώνα με αποτέλεσμα οι ξένοι άρχοντες να την παίρνουν κρυφά για τη δική τους πατρίδα. Ο λόρδος Έλγιν ήταν ένας από τους άρχοντες που πήρε ένα τεράστιο μέρος της κληρονομιάς του Παρθενώνα που συμπεριλάμβανε γλυπτά ανεκτίμητης αξίας, μάρμαρα και κίονες που κουβαλάνε τον ιδρώτα των προγόνων μας αγγεία κ. ά. Τα αριστουργήματα αυτά μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου στεγάζονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών και αποφέροντας υψηλά κέρδη στους κατόχους τους Βρετανούς. Δικαιωματικά όμως τα αρχαία αυτά ανήκουν στους Έλληνες, απογόνους αυτών που τα δημιούργησαν.
    Προσπάθειες γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται ακόμα για την παράδοση των μνημείων αυτών στους Έλληνες. Οι Βρετανοί όμως αρνούνταν να επιστρέψουν τα ευρήματα αυτά με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε Μουσείο για να τα στεγάσει. Ακόμα και σήμερα όμως που υπάρχει Μουσείο εξακολουθούν να αρνούνται την επιστροφή τους χωρίς δικαιολογία πλέον.
    Έτσι λοιπόν φτάνουμε σε ένα ερώτημα. Ας έρθουν οι Βρετανοί στη θέση μας. «Αν εμείς παίρναμε το Μπιγκ Μπεν (Big Ben) που τους ανήκει, αυτοί τι θα έκαναν;» Σίγουρα θα ζητούσαν να τους επιστραφεί. Αυτό ζητάμε και εμείς… Η κληρονομιά μας να μας δοθεί. Να δοθεί στην πατρίδα της!

    Θεοδώρα Παπάζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ξέρουμε πολλοί άνθρωποι μιλάνε για τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα.
    Αυτά είναι τα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας .
    Δεν πρόκειται για απλά μάρμαρα Τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι μέρος του δικού μας πολιτισμού .
    Είναι μέρος της ζωντανής μας ιστορίας .
    Αυτά τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης ,πρόλαβε και τα πήρε ο Ελγιν από τους Τούρκους ,λίγα χρόνια πριν την επανάσταση του ‘’21.Τα μετέφερε στην Αγγλία ,τα αγόρασε το κράτος και τα έβαλε στο Βρετανικό Μουσείο.
    Παλαιοτέρα οι άγγλοι δεν μας τα έδιναν με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε κατάλληλο μέρος για να τα τοποθετήσουμε .Τώρα όμως χτίστηκε το Μουσείο της Αθήνας .Δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες.
    Όπως καταλαβαίνουμε ,πρέπει να αγωνιστούμε για να τα πάρουμε πίσω .Να τα διεκδικήσουμε και να καταλάβουν ότι δεν είμαστε κορόιδα ότι είμαστε έξυπνοι άνθρωποι .Για να το αποδείξουμε αυτό ,πρέπει να τα πάρουμε όλα πίσω. ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ‘ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΙΣΩ!!!

    ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΠΑΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Παρθενώνας είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο της Ελλάδας, το οποίο είναι διάσημο παγκοσμίως.Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν πισω στην Ελλάδα! Αυτό οι Άγγλοι πρέπει να το καταλάβουν! Πρεπει να καταλάβουν ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν σ' εμάς τους Έλληνες και ίσως όχι μόνο δικαιωματικά, αλλά και πνευματικά. Πρέπει να καταλάβουν ότι στον τόπο που δημιουργήθηκαν, αυτά τα αριστουργήματα των αρχαίων Ελλήνων, λάμπουν πιο πολύ απ' ότι στο Βρετανικό Μουσείο.Γι' αυτό πρέπει να επιστραφούν πίσω!!!

    Όλγα-Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή