Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Μια πανάρχαια λίμνη στην Ανταρκτική αποκαλύπτει εκατομμύρια μυστικάΗ διάτρηση του πάγου της Ανταρκτικής που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να φτάσουν στη λίμνη Βοστόκ - μια λίμνη που βρισκόταν κρυμμένη για εκατομμύρια χρόνια - θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα. Οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για το τι μπορεί να βρεθεί εκεί.
Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του κεντρικού ανταρκτικού φύλλου πάγου, που έχει πάχος 4.000 μέτρα. Έχει απομονωθεί από τον περιβάλλοντα κόσμο για εκατομμύρια χρόνια, έτσι οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν ένα μοναδικό οικοσύστημα που δεν έχει καμία αντιστοιχία με άλλο στη γη.
Η Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από περίπου 140 πολικές λίμνες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής. Καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρά την υψηλή πίεση που δημιουργείται από τον πάγο, η λίμνη μπορεί εποικισθεί από μικροοργανισμούς, δεδομένου ότι το ύδωρ είναι αρκετά θερμό (περίπου 10°Κ) και η συγκέντρωση οξυγόνου είναι υψηλή.
Προκειμένου να εξετασθούν προκαταρκτικά στοιχεία για τους κατοίκους της λίμνης Βοστόκ, οι επιστήμονες ερεύνησαν άλλους κρυμμένους οργανισμούς στα νερά της Ανταρκτικής που είναι μικρότεροι και εντοπίσθηκαν κάτω από λεπτότερα στρώματα πάγου. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς του ύδατος καλύπτονταν με πάγο για εννέα μήνες το χρόνο, υπήρχε ακόμα ζωή σ' αυτούς.
ΣΤ2

1 σχόλιο:

  1. Μου φαίνεται αρκετά περίεργο που αυτή η λίμνη βρίσκεται κάτω απ' τον πάγο της Ανταρκτικής. Ακόμα, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως μας λέει και το κείμενο. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να είναι οι ζωντανοί οργανισμοί που την κατοικούν. Μπορεί να είναι μικροσκοπικοί. Όμως, θα μπορούσαν να είναι και τεράστιοι, αφού η λίμνη Βοστόκ καλύπτει 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα!!! Αξιοθαύμαστο είναι επίσης, το γεγονός ότι το νερό είναι ζεστό, παρά την υψηλή θερμοκρασία της Ανταρκτικης!

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή