Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος.
Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Πρωτομαγιά (Διονύσιος Σολωμός)

Του Μαΐου ροδοφαίνεται η μέρα

που ωραιότερη φύση ξυπνάει

και την κάνουν λαμπρά και γελάει

πρασινάδες, αχτίδες, νερά.

Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι

παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι

ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,

όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη,

άνδρες, γέροι, γυναίκες παιδιά.

1 σχόλιο:

  1. Η Πρωτομαγιά είναι μια πολύ ωραία μέρα, η οποία, επίσης, γιορτάζεται για να τιμήσουμε τους αγώνες που έκαναν κάποιοι άνθρωποι (οι οποίοι ήταν απλοί εργάτες) για να εφαρμοστεί το σημερινό 8άωρο των εργαζομένων. Ακόμα, είναι η πρώτη μέρα του Μάη, και αυτό σημαίνει ότι τότε κυρίως αρχίζει να έχει ζέστη και ανθίζουν τα λουλούδια. Γι' αυτό κάνουμε λουλουδένια στεφάνια, τα οποία, συνήθως, τα αφιερώνουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, γιατί είναι μια πολύ όμορφη γιορτή. Επίσης, το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού είναι αρκετά ωραίο.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή