Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φάλαινες στα νερά μας.

Υπάρχουν φάλαινες στις ελληνικές θάλασσες; Ναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρ’ όλα αυτά παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι φάλαινες των ελληνικών θαλασσών, τα εντυπωσιακά αυτά κήτη, διασχίζουν καθημερινά τις θάλασσές μας και καταδύονται σε απίστευτα βάθη αναζητώντας την τροφή τους!

Οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν ότι ο θαλάσσιος χώρος της πατρίδας μας φιλοξενεί σημαντικό αριθμό θαλάσσιων θηλαστικών, όπως δελφίνια και φώκιες. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι στα ίδια νερά ζουν φάλαινες. Ακόμη λιγότεροι είναι όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν έναν από αυτούς τους ειρηνικούς γίγαντες σε κάποια θαλάσσια εξόρμησή τους.
Σε αυτούς τους λίγους και τυχερούς ανήκει η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Περισσότερα από δέκα χρόνια τώρα, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου, την οποία συντονίζει η κ. Μήλιου, σαρώνει τις ελληνικές θάλασσες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και συγκεντρώνει δεδομένα για τα δύο είδη φαλαινών που ζουν σε αυτές: τους φυσητήρες και τους ζιφιούς.
«Προσπαθούμε να καταγράψουμε τον πληθυσμό τους και την κατανομή τους στις ελληνικές θάλασσες. Η έρευνα των πληθυσμών των φαλαινών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι ζώα που καταδύονται σε μεγάλα βάθη και περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» λέει η Ελληνίδα επιστήμονας, τονίζοντας ότι ειδικά οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν από τον άνθρωπο. «Ευτυχώς γι' αυτούς» προσθέτει με νόημα.
Διονυσία Κουτ. ΣΤ'2

1 σχόλιο:

  1. Οι φάλαινες είναι πολύ όμορφα κήτη, τα οποία αρκετοί Έλληνες δε γνώριζαν ότι υπήρχαν στις ελληνικές θάλασσες. Πάντως, είναι σπάνιο να τις συναντήσει κάποιος, αφού κολυμπάνε σε μεγάλα βάθη. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς φάλαινες να κολυμπάνε στη θάλασσα. Ελπίζω να γνωρίσουμε περισσότερα πράγματα για αυτά τα υπέροχα και φιλικά κήτη και να τις προστατεύουμε, διότι υπάρχουν αρκετοί λαθροθήρες που τις κυνηγούν.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή