Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΦΙΝΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΦΙΛΟΣ


Το δελφίνι είναι ένα από τα ομορφότερα πλάσματα της θάλασσας. Είναι θηλαστικό και γεννάει ένα μικρό κάθε ένα με δύο χρόνια. Το νεογέννητο δελφινάκι έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο. Πίνει γάλα από την μητέρα του και μένει μαζί της τρία ως έξι χρόνια. Αυτό το διάστημα η μαμά του μαθαίνει να βρίσκει την τροφή του και να ζει ομαδικά με τα άλλα δελφίνια. Τα δελφίνια τρέφονται κυρίως με ψάρια τα οποία καταπίνουν ολόκληρα χωρίς να μασήσουν.
Η αναπνοή τους δεν ρυθμίζεται αυτόματα για αυτό και δεν κοιμούνται ποτέ εντελώς.
Εκτός από πανέμορφα , τα δελφίνια είναι και πολύ έξυπνα, και επικοινωνούν άψογα μεταξύ τους.
Έχουν άριστη ακοή , μέτρια όραση και σχεδόν καθόλου όσφρηση.
Ο εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας των δελφινιών κυρίως μέσω της καταληκτικής ακοής που διαθέτουν έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να τον κατανοήσουν πλήρως.
Τα πιο συνηθισμένα είδη δελφινιών στην Ελλάδα είναι το κοινό δελφίνι, τα ζωνοδέλφινα, το ρινοδέλφινο και το σταχτοδέλφινο.
Κάποια είδη μπορούν να ζήσουν μέχρι και 40 έτη όμως δυστυχώς πολλά από αυτά χάνουν την ζωή τους νωρίτερα.
Ο κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι δυστυχώς ο άνθρωπος που είτε ηθελημένα είτε κατά λάθος , τα τραυματίζει πολλές φορές θανάσιμα.
Επίσης η ρύπανση της θάλασσας τα δηλητηριάζει και προκαλεί ασθένειες στον οργανισμό τους.
Τα δελφίνια απειλούνται με εξαφάνιση.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΒΡΩ ΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

1 Μην το πας στα βαθιά.

2. Κράτησε το σώμα του υγρό , βρέχοντάς το με θαλασσινό νερό. ΜΗΝ βρέξεις το ρουθούνι του και φρόντισε να βρίσκεται πάντα έξω από το νερό.

3. Σκέπασε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο σεντόνι. Πρόσεξε να μην καλύψεις τα πτερύγια., τα μάτια και το ρουθούνι του.

4.Άλειψε με βαζελίνη (όχι αντηλιακό)τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι στα μάτια, στο ρουθούνι, και στο στόμα.

5. Ζήτησε άμεσα βοήθεια από το τοπικό λιμεναρχείο.

6. Απομάκρυνε τον κόσμο , γιατί του προκαλεί στρες που μπορεί να το σκοτώσει.

Τα παραπάνω είναι πληροφορίες από την σειρά KID EPEDIA ζώα της θάλασσας. και των πάγων

Αλεξάνδρα Ε1

3 σχόλια:

 1. Τα δελφίνια είναι πολύ φιλικά προς τους ανθρώπους και ποτέ δεν μπορούν να κάνουν κακό σε κανέναν,επίσης είναι πολύ όμορφα και μπορούν ακόμα να σώσουν την ζωή ενός ανθρώπου.

  Πέννυ Σάμ. ΣΤ'2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι συμβουλές αυτές είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει να τις έχουμε υπόψη μας όταν βρούμε ένα δελφίνι σε ακτή
  Μαρία Μυρ. Ε1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το δελφίνι είναι ένα απ' τα αγαπημενα μου ζώα, επειδή γνωρίζω πως είναι ένα απ' τα εξυπνότερα ζώα, αλλά και επειδή είναι παιχνιδιάρικα και φιλικά. Δυστυχώς, απειλούνται με εξαφάνιση και αρκετοί άνθρωποι τα τραυματίζουν ή δεν τα βοηθάνε. Ευτυχώς, ακόμα και εμείς, οι απλοί άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τα δελφίνια, με αυτούς τους τρόπους που αναφέρει το κείμενο. Ελπίζω τα δελφίνια να μην κινδυνεύουν άλλο πια και να συνεχίσουν τις συνήθειές τους, όπως να παίζουν χαρούμενα στη θάλασσα ή μαζί με τους ανθρώπους και να ακολουθούν τα πλοία.

  Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

  ΑπάντησηΔιαγραφή