Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Η Κυρά Σαρακοστή

Σαρακοστή λέμε τις 40 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Από πολύ παλιά υπάρχει η παράδοση να νηστεύουμε για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο. Παλαιότερα, τις τρεις πρώτες μέρες της νηστείας τις περνούσαν με ψωμί και νερό. Μια μέρα πριν αρχίσει η νηστεία, την Καθαρή Δευτέρα, αυτοί που πρόκειται να νηστέψουν, τρώνε ένα πλούσιο γεύμα με σούπα με φασόλια, χαλβά ή καρυδόπιτα και βέβαια την παραδοσιακή λαγάνα.
Η Σαρακοστή περνά πολύ αργά για αυτούς που νηστεύουν, κυρίως τις τελευταίες μέρες. Έτσι, επειδή παλιά δεν είχαν ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν μια γυναίκα χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με τα χέρια σταυρωμένα από την προσευχή. Της έβαζαν 7 πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Κρεμούσαν τη Σαρακοστή στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε σε ένα ξερό σύκο. Αυτό το σύκο το ανακάτευαν με άλλα και τα μοίραζαν στην οικογένεια. Το σύκο έφερνε γούρι σ’ αυτόν που το έβρισκε.
Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί και οι εξής στίχοι :
Την Κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι 'νάρθει η Πασχαλιά.
Αν θέλετε να την χρωματίσετε μπορείτε να τυπώσετε την παρακάτω ασπρόμαυρη εικόνα της Κυρα Σαρακοστής.

Καλή Σαρακοστή λοιπόν
Ομάδες Γ1 τάξης : Ερευνητές, Αθηνά

2 σχόλια:

  1. Μου άρεσε το κέιμενο που μιλάει για την Σαρακοστη. Μάριος Ζλα.ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αρκετά ωραίο το θέμα με την Κυρά Σαρακοστή, καθώς μας μιλάει για ένα έθιμο πολύ γνωστό, δίνοντάς μας πληροφορίες για αυτό. Επίσης, μας δίνει και λίγες πληροφορίες για την νηστεία της Σαρακοστής.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή